Reklama

Reklama

Szybka sałatka

Szparagi można przygotować na wiele sposobów. Idealnie sprawdzą się w sałatkach, gotowane czy zapiekane. Kiedy twoje dziecko skończy 3 lata, może spróbować takiej oto sałatki.

Składniki na 3-4 porcje: 


  • 15 dag makaronu, np. kokardki
  • ½ pęczka zielonych szparagów
  • 5-6 rzodkiewek
  • 1 mała czerwona cebula
  • 10-15 pomidorków koktajlowych
  • 10 czarnych oliwek
  • 4 łyżki oliwy
  • 2 łyżeczki soku z cytryny
  • cukier
  • sól
  • pieprz

Reklama


Przygotowanie:

1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Idealny makaron powinien być al dente, czyli lekko twardawy. Gdy się ugotuje, odcedź go i przepłucz zimną wodą.

2. Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Szparagi wrzuć do wrzątku z dodatkiem szczypty soli oraz cukru i gotuj ok. 6-8 minut. Następnie włóż je do miski z bardzo zimną wodą a gdy wystygną, pokrój je na mniejsze kawałki. Pomidorki oraz rzodkiewki umyj i osusz. Pomidorki przekrój na pół a rzodkiewki pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w talarki. Do słoiczka wlej oliwę oraz sok z cytryny, zakręć. Mieszaj tak długo, aż składniki się połączą.

3. Do miski włóż makaron, dodaj szparagi, cebulę, rzodkiewki, oliwki oraz pomidorki, polej dressingiem, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Rada: Wybieraj cienkie szparagi - nie będą łykowate.

Przygotowanie: 20 minut

Porcja: 200 kilokalorii

Dowiedz się więcej na temat: sałatka

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje