Szybka sałatka
Szparagi można przygotować na wiele sposobów. Idealnie sprawdzą się w sałatkach, gotowane czy zapiekane. Kiedy twoje dziecko skończy 3 lata, może spróbować takiej oto sałatki.

Składniki na 3-4 porcje:
- 15 dag makaronu, np. kokardki
- ½ pęczka zielonych szparagów
- 5-6 rzodkiewek
- 1 mała czerwona cebula
- 10-15 pomidorków koktajlowych
- 10 czarnych oliwek
- 4 łyżki oliwy
- 2 łyżeczki soku z cytryny
- cukier
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
1. Makaron ugotuj zgodnie z przepisem podanym na opakowaniu. Idealny makaron powinien być al dente, czyli lekko twardawy. Gdy się ugotuje, odcedź go i przepłucz zimną wodą.
2. Szparagi umyj i odetnij zdrewniałe końce. Szparagi wrzuć do wrzątku z dodatkiem szczypty soli oraz cukru i gotuj ok. 6-8 minut. Następnie włóż je do miski z bardzo zimną wodą a gdy wystygną, pokrój je na mniejsze kawałki. Pomidorki oraz rzodkiewki umyj i osusz. Pomidorki przekrój na pół a rzodkiewki pokrój w plasterki. Cebulę pokrój w talarki. Do słoiczka wlej oliwę oraz sok z cytryny, zakręć. Mieszaj tak długo, aż składniki się połączą.
3. Do miski włóż makaron, dodaj szparagi, cebulę, rzodkiewki, oliwki oraz pomidorki, polej dressingiem, wymieszaj. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Rada: Wybieraj cienkie szparagi - nie będą łykowate.
Przygotowanie: 20 minut
Porcja: 200 kilokalorii