Szybki tort orzechowy, idealny na jesień
Śmietankę ubijamy w dużej misce. Dodajemy do niej serek mascarpone oraz brązowy cukier.
Składniki:
- masa kajmakowa 1 puszka
- śmietanka 36%
- 250 g. serek mascarpone
- 250 g. brązowy cukier
- 100 g. ulubione orzechy
- 250 g. czekoladowe spody tortowe (np. od Dan Cake)
- czekoladowe spody tortowe 1 opakowanie (3 sztuki)
- sok z połowy cytryny
- pół szklanki wody
Sposób przygotowania:
Śmietankę ubijamy w dużej misce. Dodajemy do niej serek mascarpone oraz brązowy cukier. Całość miksujemy aż składniki dokładnie się połączą. Orzechy rozkruszamy. Rozdzielamy masę na dwie części i do jednej połowy dodajemy potłuczone orzechy. Sok cytrynowy mieszamy z wodą i delikatnie nasączamy roztworem spody tortowe od Dan Cake. Pierwszy spód wykładamy na paterę. Na jego wierzchu rozprowadzamy masę z serka mascarpone z orzechami. nakładamy drugi, nasączony spód i przekładamy go masa kajmakową. Nakładamy trzeci spód. Na całości ciasta rozprowadzamy masę z serka mascarpone. Ozdabiamy orzechami oraz masą kajmakową.