Reklama

Reklama

Tarta jabłkowa

Pyszna i delikatna. Wspaniale smakuje na ciepło.

Składniki

  • mąka pszenna ok. 250 gramów
  • masło 120 gramów
  • 2 żółtka
  • cukier puder - 50 gramów
  • kwaśna śmietana - 2 łyżki
  • proszek do pieczenia - 1 łyżeczka

Składniki - nadzienie

  • jabłka - 5 sztuk
  • Cynamon mielony
  • cukier do smaku
  • kasza manna 2 łyżki

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść do połączenia się. 1/3 ciasta zamrozić, a 2/3 włożyć do lodówki na godzinę.

Reklama

W między czasie obrać jabłka, podzielić na ćwiartki, a następnie kroimy na cienkie plasterki. Jabłka posypać cynamonem i cukrem. Posypać też kaszą manną i wymieszać.

Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na okrągłą formę. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka. Następnie wyciągnąć zamrożone ciasto i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kruszonką posypać wierzch tarty. 

Tartę piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut na funkcji termoobiegu, wyciągnąć gdy kruszonka się zarumieni. 

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje