Tarta jabłkowa

Pyszna i delikatna. Wspaniale smakuje na ciepło.

Tarta z jabłkami
Tarta z jabłkami123RF/PICSEL

Sposób przygotowania

Składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść do połączenia się. 1/3 ciasta zamrozić, a 2/3 włożyć do lodówki na godzinę.

W między czasie obrać jabłka, podzielić na ćwiartki, a następnie kroimy na cienkie plasterki. Jabłka posypać cynamonem i cukrem. Posypać też kaszą manną i wymieszać.

Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na okrągłą formę. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka. Następnie wyciągnąć zamrożone ciasto i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kruszonką posypać wierzch tarty.

Tartę piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut na funkcji termoobiegu, wyciągnąć gdy kruszonka się zarumieni.

Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas