Tarta jabłkowa
Pyszna i delikatna. Wspaniale smakuje na ciepło.
Sposób przygotowania
Składniki na ciasto włożyć do miski i zagnieść do połączenia się. 1/3 ciasta zamrozić, a 2/3 włożyć do lodówki na godzinę.
W między czasie obrać jabłka, podzielić na ćwiartki, a następnie kroimy na cienkie plasterki. Jabłka posypać cynamonem i cukrem. Posypać też kaszą manną i wymieszać.
Ciasto z lodówki rozwałkować i wyłożyć na okrągłą formę. Ponakłuwać w kilku miejscach widelcem, piec 12 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.
Na podpieczone ciasto wyłożyć jabłka. Następnie wyciągnąć zamrożone ciasto i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Kruszonką posypać wierzch tarty.
Tartę piec w temperaturze 180 stopni przez 30 minut na funkcji termoobiegu, wyciągnąć gdy kruszonka się zarumieni.
Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.