Tarta z kaszy jaglanej z serem i morelami

Zdrowa i smaczna tarta z owocami.

Morele sprawdzą się doskonale w każdym deserze.
Morele sprawdzą się doskonale w każdym deserze. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • 20 dag kaszy jaglanej
  • 750 ml mleka
  • 2 łyżki masła
  • 10 dag cukru kryształu
  • 25 dag twarogu
  • 6 dag cukru pudru, 3 jajka, sól
  • 2 op. cukru waniliowego
  • cytryna
  • 40 dag moreli
  • 100 ml śmietany 18 proc.

Przygotowanie:

1. Kaszę przepłucz na sicie, sparz wrzątkiem, a potem przelej zimną wodą. W garnku zagotuj mleko z masłem, szczyptą soli oraz cukrem kryształem. Na wrzątek wsyp kaszę. Gotuj na małym ogniu do miękkości.

2. Twaróg zmiel lub przepuść przez praskę do ziemniaków. Utrzyj na gładką masę razem z cukrem pudrem, 1 jajkiem oraz 2 opakowaniami cukru waniliowego. Na koniec dodaj skórkę otartą ze sparzonej cytryny.

3. Morele sparz wrzątkiem, przelej zimną wodą, a potem obierz ze skórki. Przekrój owoce na połówki, usuwając pestki. Pozostałe jajka rozkłóć razem ze śmietaną.

4. Na dnie formy do tarty rozłóż połowę ugotowanej kaszy jaglanej. Na niej ułóż połówki moreli. Owoce przykryj resztą kaszy. Na koniec całość zalej rozrobioną masą jajeczno-śmietanową. Piecz tartę około 30 min w temperaturze 180 st. Podawaj na ciepło.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas