Tarta z truskawkami
Deser dla miłośników truskawek!

Składniki
- 20 dag mąki pszennej
- 6 dag cukru pudru
- szczypta soli
- 10 dag masła
- jajko
- krem
- szklanka mleka
- 3 żółtka
- 7,5 dag cukru
- łyżka mąki pszennej
- łyżka skrobi ziemniaczanej
- tabliczka białej czekolady
- galaretka
- galaretka truskawkowa
- 80 dag truskawek
Sposób przygotowania
1. Masło posiekaj z mąką, dodaj cukier, jajko, sól i zagnieć ciasto. Schłodź. Żółtka utrzyj z cukrem, wsyp mąki i zmiksuj. Masę wlej do mleka, zagotuj. Dodaj czekoladę, mieszaj. 2. Ciastem wyłóż formę. Piecz 30 minut w temp. 180 st. C. Do kremu dodaj część pokrojonych truskawek. Wyłóż krem na tartę, ułóż owoce. Zalej tężejącą galaretką, chłodź godzinę w lodówce.