Tartaletki z budyniem

Smaczny deser z owocami.

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  • ½ kostki zimnej margaryny
  • 1 jajko
  • 1 żółtko l 2 łyżki cukru pudru
  • ½ łyżeczki proszku do pieczenia

Składniki - na budyń

  • 2 budynie śmietankowe
  • ½ szklanki cukru
  • ½ szklanki soku z cytryn
  • 3 żółtka
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • ½ łyżki mąki pszennej
  • 1 łyżka cukru wanilinowego
  • owoce na wierzch

Sposób przygotowania

1. Do przesianej mąki wsyp cukier puder oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki, szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godz. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki foremek. Spody nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz 15-20 min w temperaturze 180 st. C. Przestudź. 

2. Do soku z cytryny dodaj 2 szklanki wody. Do połowy płynu dodaj proszki budyniowe, obie mąki, cukier wanilinowy oraz żółtka, dokładnie zmiksuj. Drugą połowę płynu zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlej masę żółtkową; ciągle mieszając, gotuj, aż całość zgęstnieje. Przestudź. 

3. Umyte śliwki pokrój w ćwiartki. Wystudzone babeczki wypełnij budyniem cytrynowym i udekoruj śliwkami.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje