Tartaletki z budyniem
Smaczny deser z owocami.

Składniki
- 250 g mąki pszennej
- ½ kostki zimnej margaryny
- 1 jajko
- 1 żółtko l 2 łyżki cukru pudru
- ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- na budyń
- 2 budynie śmietankowe
- ½ szklanki cukru
- ½ szklanki soku z cytryn
- 3 żółtka
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- ½ łyżki mąki pszennej
- 1 łyżka cukru wanilinowego
- owoce na wierzch
Sposób przygotowania
1. Do przesianej mąki wsyp cukier puder oraz proszek do pieczenia, wymieszaj. Dodaj pozostałe składniki, szybko zagnieć jednolite ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 1 godz. Schłodzonym ciastem wylep dno oraz boki foremek. Spody nakłuj w kilku miejscach widelcem. Piecz 15-20 min w temperaturze 180 st. C. Przestudź. 2. Do soku z cytryny dodaj 2 szklanki wody. Do połowy płynu dodaj proszki budyniowe, obie mąki, cukier wanilinowy oraz żółtka, dokładnie zmiksuj. Drugą połowę płynu zagotuj z cukrem. Gdy zacznie wrzeć, wlej masę żółtkową; ciągle mieszając, gotuj, aż całość zgęstnieje. Przestudź. 3. Umyte śliwki pokrój w ćwiartki. Wystudzone babeczki wypełnij budyniem cytrynowym i udekoruj śliwkami.