Ten przepis kulinarnie wyniesie Wielkanoc na inny poziom. Szykuj się na gratulacje

Zaskakuje smakiem przy każdym kęsie, a w dodatku na stole prezentuje się niezwykle efektownie. Z tym przepisem zrobisz ją szybko i masz gwarancję, że poszczególne składniki idealnie uzupełnią się, tworząc wyjątkowe doznanie dla podniebienia. Taka sałatka na Wielkanoc sprawi, że teściowa popatrzy na ciebie z uznaniem.

Sałatka jajeczna doskonale sprawdzi się jako przekąska na Wielkanoc
Sałatka jajeczna doskonale sprawdzi się jako przekąska na Wielkanoc123RF/PICSEL

Lepsza niż tradycyjna jarzynowa. Oto idealna sałatka na Wielkanoc

Jajeczna sałatka idealnie nadaje się do podania na wielkanocny stół. Wyróżnia się nie tylko niesamowitym smakiem, ale robi również olbrzymie wrażenie wizualne. Chcesz zaskoczyć swoich gości na Wielkanoc? Zanotuj ten przepis już teraz.

Idealnie skomponowane smaki w sałatce jajecznej sprawią, że danie nie będzie miało sobie równych. Jeśli znudziła ci się zwykła sałatka warzywna, to ten przepis jest dla ciebie.

Do przygotowania wielkanocnej sałatki jajecznej potrzebujesz następujących składników:

  • 5 jaj ugotowanych na twardo
  • 50 g sałaty lodowej lub pekińskiej
  • 250 g odsączonego z zalewy groszku
  • 300 g odsączonej z zalewy kukurydzy
  • 50 g pora
  • 2 kiszone ogórki
  • 3 rzodkiewki
  • rzeżucha, szczypiorek lub natka pietruszki
  • 100 g majonezu
  • 150 g jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki chrzanu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • sól i pieprz do smaku
Jak zrobić pyszną sałatkę jajeczną?
Jak zrobić pyszną sałatkę jajeczną?123RF/PICSEL

Wielkanocna sałatka jajeczna - przepis

  1. Sałatę dokładnie myjemy, osuszamy i rwiemy na nieco mniejsze kawałki. 
  2. Dno miski wykładamy porwanymi kawałkami sałaty.
  3. Na sałatę nakładamy warstwę kukurydzy, a następnie warstwę groszku. 
  4. Ugotowane na twardo jaja obieramy ze skorupek i oddzielamy białko od żółtka. 
  5. Białka siekamy na kosteczkę, a żółtka rozgniatamy widelcem.
  6. Na warstwę groszku nakładamy posiekane białka, a następnie żółtka. 
  7. Por kroimy w cienkie półplastry i nakładamy na warstwę żółtek. 
  8. Ogórki kroimy w drobną kostkę i aplikujemy je na żółtka. To samo robimy z rzodkiewką, która ląduje na ogórkach. 
  9. Poszczególne warstwy składników możesz nakładać w dowolnej kolejności.
  10. Do miseczki przekładamy majonez, jogurt, chrzan, sok z cytryny, sól i pieprz. 
  11. Całość dokładnie mieszamy, by powstał sos. Przygotowanym sosem polewamy sałatkę i rozprowadzamy go na wierzchu łyżką, by zakryć wierzch sałatki. Gotowe!
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas