Przepyszna sałatka Ewy Wachowicz na Wielkanoc. Przygotujesz ją w 10 minut!
Święta Wielkanocne zbliżają się wielkimi krokami, a więc warto już teraz pomyśleć o potrawach, które podamy na stół. Podpowiadamy, jaka sałatka będzie idealna na Wielkanoc, a zarazem obłędnie pyszna i prosta w przygotowaniu. Przepis pochodzi od samej Ewy Wachowicz.
W Święta Wielkanocne poza tradycyjnymi potrawami jak jajka, żurek, barszcz biały czy dania mięsne, nie może zabraknąć również sałatek. Poza klasyczną jarzynową warto też spróbować innych, równie smacznych, a bardzo prostych w przygotowaniu. Oto jaką proponuje jedna z najbardziej znanych w Polsce kucharek - Ewa Wachowicz. Sałatka, którą poleca zrobić na Wielkanoc, z pewnością posmakuje całej rodzinie oraz gościom. Jak ją wykonać?
Zobacz również:
- Na andrzejki piekę proste, sprawdzone ciasto. Goście zawsze proszą o dokładkę
- Już czas! Zrób ciasto i niech leżakuje. Wyjdą najlepsze pierniczki
- To jeden z najlepszych dodatków do kilkudziesięciu dań. Bez problemu zrobisz we własnym domu
- Pięć przepisów na ciasta bez pieczenia– idealne na Boże Narodzenie i nie tylko
Sałatka na Wielkanoc z przepisu Ewy Wachowicz. Genialna w smaku i banalna w przygotowaniu
Ewy Wachowicz na Wielkanoc proponuje wykonać prostą, warzywną sałatkę warstwową. Dziennikarka radzi, aby do jej przygotowania użyć najlepszej jakości produktów, nabytych u sprawdzonych dostawców. Dzięki temu jej smak będzie jeszcze lepszy i z pewnością wszystkim posmakuje. Oto co będzie potrzebne do jej przygotowania.
- kapusta pekińska - 1/2 główki
- 2 pomidory
- cebula - 1 sztuka
- ogórek świeży - 1 sztuka
- szczypiorek - 1 sztuka
- 3 jajka
- 3-4 łyżki majonezu
- 200 g sera żółtego
- sól, pieprz do smaku
Jak przygotować wielkanocną sałatkę Ewy Wachowicz?
Aby przygotować błyskawiczną sałatkę warzywną przepisu Ewy Wachowicz należy:
- Jajka ugotować na twardo, obrać.
- Ser żółty zetrzeć na tarce.
- Kapustę pekińską poszatkować.
- Pomidory i ogórka pokroić w niewielką kostkę.
- Cebulę posiekać drobno.
- Warzywa układamy warstwowo w szklanej misce, zaczynamy od kapusty pekińskiej.
- Na warstwach z warzyw posypać szczypiorek.
- Jajka pokroić w kostkę i ułożyć na wierzchu.
- Następnie polać warstwą majonezu i doprawić do smaku.
- Na samym końcu posypać startym żółtym serem.