Tiramisu na bogato
Do porannej kawy w sam raz!

Składniki
- ciasto
- 25 dag mąki krupczatki
- 8 dag cukru pudru
- 1 jajko
- 10 dag masła
- 1 łyżka gęstej śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- poncz
- 250 ml kawy espresso
- 6 łyżek likieru amaretto
- krem
- 50 dag serka mascarpone
- 4 jajka
- 3 łyżki cukru pudru
- dodatkowo
- 25 dag biszkoptów
- kakao do posypania
12-14 porcji
Sposób przygotowania
1. Ciasto: składniki przełóż do miski, zagnieć, uformuj kulę. Podziel ją na pół, każdą część rozwałkuj na kształt prostokątnej foremki do tiramisu. Piecz oddzielnie po 20 minut w 180°C. Poncz: kawę i likier amaretto wymieszaj. 2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, zmiksuj z serkiem. Białka ubij na sztywno, domieszaj do masy. Do foremki włóż blat ciasta. Skrop go ponczem. 1/2 biszkoptów zanurzaj w kawie i od razu układaj na cieście. Nałóż 1/2 kremu, rozprowadź go równą warstwą. Tak samo ułóż drugi blat, pozostałe biszkopty i 2/3 reszty kremu. Wyrównaj wierzch, posyp go kakao. Udekoruj rozetkami z odłożonego kremu i oprósz je kakao. Chłodź przez 5-6 godzin.