Tiramisu na bogato

Do porannej kawy w sam raz!

Składniki dla: 12-14 porcji

Składniki - ciasto

  • 25 dag mąki krupczatki
  • 8 dag cukru pudru
  • 1 jajko
  • 10 dag masła
  • 1 łyżka gęstej śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Składniki - poncz

  • 250 ml kawy espresso
  • 6 łyżek likieru amaretto

Składniki - krem

  • 50 dag serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 3 łyżki cukru pudru

Składniki - dodatkowo

  • 25 dag biszkoptów
  • kakao do posypania

Sposób przygotowania

1. Ciasto: składniki przełóż do miski, zagnieć, uformuj kulę. Podziel ją na pół, każdą część rozwałkuj na kształt prostokątnej foremki do tiramisu. Piecz oddzielnie po 20 minut w 180°C. Poncz: kawę i likier amaretto wymieszaj. 

2. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Żółtka utrzyj z cukrem, zmiksuj z serkiem. Białka ubij na sztywno, domieszaj do masy. Do foremki włóż blat ciasta. Skrop go ponczem. 1/2 biszkoptów zanurzaj w kawie i od razu układaj na cieście. Nałóż 1/2 kremu, rozprowadź go równą warstwą. Tak samo ułóż drugi blat, pozostałe biszkopty i 2/3 reszty kremu. Wyrównaj wierzch, posyp go kakao. Udekoruj rozetkami z odłożonego kremu i oprósz je kakao. Chłodź przez 5-6 godzin. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje