Rarytas dla dzieci i dorosłych w PRL-u. Czekoladę posiadał tylko w nazwie

Blok czekoladowy to efektowny i prosty w przygotowaniu deser bez pieczenia
Blok czekoladowy to efektowny i prosty w przygotowaniu deser bez pieczeniaINTERIA.PL

Historia bloku czekoladowego

Zobacz również:

    Co jest potrzebne do bloku czekoladowego?

    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania bloku czekoladowego?
    Jakie składniki są niezbędne do przygotowania bloku czekoladowego?123RF/PICSEL
    • 160 g cukru
    • 250 g masła
    • 125 ml mleka
    • 3 czubate łyżki kakao w proszku
    • 400 g pełnotłustego mleka w proszku
    • 180 g herbatników maślanych typu Petit Beurre
    • opcjonalnie: orzechy włoskie, rodzynki, żurawina suszona, skórka pomarańczowa
    1. W niewielkim garnku umieszczamy kostkę masła i podgrzewamy ją na wolnym ogniu aż do roztopienia. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier, płynne mleko i kakao, a następnie dokładnie mieszamy.
    2. Składniki w garnuszku podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po czym rozpoznać, że masa jest już gotowa? Powinna nieco zgęstnieć i uzyskać gładką konsystencję.
    3. Garnek ściągamy z palnika, odstawiamy na blat kuchenny i pozostawiamy do ostudzenia na ok. 5 minut.
    4. Do przestudzonej mikstury dosypujemy mleko w proszku i przechodzimy do mieszania za pomocą miksera ustawionego na niskie obroty.
    5. Następny etap wymaga od nas pokruszenia herbatników na niewielkie kawałki oraz posiekania orzechów włoskich. Wskazane produkty dodajemy wraz z rodzynkami do masy kakaowej.
    6. Po wymieszaniu zawartości garnka silikonową szpatułką przekładamy ją na wyłożoną folią spożywczą blaszkę o wymiarach 10 × 30 cm.
    7. Delikatnie wyrównujemy wierzch masy kakaowej i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
    8. Po tym czasie gotowy blok czekoladowy możemy pokroić w paski lub kostkę. Świetnie smakuje jako przekąska w ciągu dnia lub dodatek do kawy. Smacznego!

    Jak przechowywać i czy można mrozić blok czekoladowy?

    „Ewa gotuje”: Blok czekoladowyPolsat