Rarytas dla dzieci i dorosłych w PRL-u. Czekoladę posiadał tylko w nazwie
Oprac.: Martyna Bednarczyk
Deser hucznie nazywany blokiem czekoladowym to rarytas, który w czasach PRL-u nasi dziadkowie podawali dzieciom. Prawdziwej czekolady nie było tam ani grama. Przepis zdominowało kakao w proszku, najczęściej wątpliwej jakości. Często na przysmak trzeba było sporo poczekać. Jego przygotowanie wymagało cierpliwego gromadzenia potrzebnych produktów. Dzisiaj bez trudu dostaniemy je w każdym okolicznym sklepie. Jak przygotować blok czekoladowy w domu? Sprawdź teraz.
Spis treści:
Historia bloku czekoladowego
Choć w jego nazwie dumnie prezentuje się czekolada, w rzeczywistości blok czekoladowy niewiele miał z nią wspólnego. Deser, który dla wielu osób jest czasem powrotu do dzieciństwa i okresu PRL-u, składał się głównie z margaryny, mleka w proszku i kakao. Warto wiedzieć, że produkty te nie były wcale tak łatwo dostępne. Wymagały godzin, a nawet dni odstawania w kolejkach i zdobywania składników spod lady.
W PRL-u trudno było o ciasteczka, czekolady czy batoniki na zawołanie. Półki sklepowe świeciły pustkami, a mamy musiały sobie jakoś radzić z ochotą dzieci na słodkie. Jedynym wyjściem było przyrządzenie domowych deserów, które nieraz wymagały wzniesienia się na wyżyny kreatywności. Do dzisiaj myśl o bloku czekoladowym wywołuje w wielu uczucie sentymentu. Nie dziwi więc chęć przygotowywania przysmaku dla najbliższych.
Co jest potrzebne do bloku czekoladowego?
W podstawowym przepisie na blok czekoladowy dumnie królowała margaryna. W proponowanej wersji występuje zdrowsze masło. Nic nie stoi także na przeszkodzie, by zastąpić podane składniki m.in.: olejem kokosowym, cukrem brązowym, słodzikiem czy odtłuszczonym mlekiem w proszku.
Składniki na blok czekoladowy
- 160 g cukru
- 250 g masła
- 125 ml mleka
- 3 czubate łyżki kakao w proszku
- 400 g pełnotłustego mleka w proszku
- 180 g herbatników maślanych typu Petit Beurre
- opcjonalnie: orzechy włoskie, rodzynki, żurawina suszona, skórka pomarańczowa
Przygotowanie bloku czekoladowego
- W niewielkim garnku umieszczamy kostkę masła i podgrzewamy ją na wolnym ogniu aż do roztopienia. Do rozpuszczonego masła dodajemy cukier, płynne mleko i kakao, a następnie dokładnie mieszamy.
- Składniki w garnuszku podgrzewamy do momentu całkowitego rozpuszczenia się cukru. Po czym rozpoznać, że masa jest już gotowa? Powinna nieco zgęstnieć i uzyskać gładką konsystencję.
- Garnek ściągamy z palnika, odstawiamy na blat kuchenny i pozostawiamy do ostudzenia na ok. 5 minut.
- Do przestudzonej mikstury dosypujemy mleko w proszku i przechodzimy do mieszania za pomocą miksera ustawionego na niskie obroty.
- Następny etap wymaga od nas pokruszenia herbatników na niewielkie kawałki oraz posiekania orzechów włoskich. Wskazane produkty dodajemy wraz z rodzynkami do masy kakaowej.
- Po wymieszaniu zawartości garnka silikonową szpatułką przekładamy ją na wyłożoną folią spożywczą blaszkę o wymiarach 10 × 30 cm.
- Delikatnie wyrównujemy wierzch masy kakaowej i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
- Po tym czasie gotowy blok czekoladowy możemy pokroić w paski lub kostkę. Świetnie smakuje jako przekąska w ciągu dnia lub dodatek do kawy. Smacznego!
Jak przechowywać i czy można mrozić blok czekoladowy?
Gotowy blok czekoladowy nadaje się do przechowywania przez ok. 4-5 dni. Najlepiej trzymać go w szczelnie zamkniętym pojemniku, włożonym do lodówki. W ten sposób uchronimy przysmak przed przechodzeniem innymi zapachami. Cukiernicy polecają, by zaopatrzyć się w szklany pojemnik z silikonową pokrywką.
Jeśli nasza rodzina uwielbia blok czekoladowy, często przygotowujemy jego większą porcję. Zdarza się jednak, że cały smakołyk nie znika w planowanym tempie. Na tym etapie pojawia się nurtujące wiele pań domu pytanie. Czy można zamrozić gotowy blok czekoladowy? Odpowiedź jest prosta. Okazuje się, że nie ma żadnych przeszkód i spokojnie możemy trzymać deser w zamrażalniku. Warto najpierw umieścić go w naczyniu dostosowanym do niskich temperatur.
Sprawdź również: