Tolma - gołąbki z liści winogron z mięsnym farszem

Sylwester coraz bliżej, a Ty nie wiesz co przygotować by zaskoczyć swoich znajomych? Ta gruzińska przekąska może okazać się hitem!

Gołąbki po gruzińsku
Gołąbki po gruzińskumateriały prasowe

Sposób przygotowania

Cebulę obierz i pokrój na drobne kawałki. Następnie posiekaj natkę pietruszki i wraz z cebulą i estragonem dodaj do mięsa. Ryż zalej połową szklanki zimnej wody i gotuj przez 6 minut. Ugotowany ryż wymieszaj z farszem mięsnym. Dopraw do smaku solą i pieprzem.

Młode liście winogron umyj pod bieżącą wodą i zalej wrzątkiem. Pozostaw na 30 minut (liście konserwowe wystarczy jednie przemyć). Na każdym liściu połóż kulkę farszu. Następnie zwiń w kopertę jak tradycyjne gołąbki. Tak przygotowane ułóż w garnku, zalej wodą i gotuj przez 30 minut. W międzyczasie lekko ubij jogurt, dodaj czosnek i dokładnie wymieszaj. Gdy gołąbki będą gotowe polej sosem i podaj razem z czerwonym Marani Saperavi.

INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas