Torcik fasolowy
Tort z fasoli? Czemu nie!

Składniki
- Blaty:
- 1 puszka białej fasoli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 jajka
- 10 dag śmietany 18 proc.
- 2 łyżki kakao
- 10 dag cukru pudru
- Krem:
- 3/5 kostki do pieczenia np. Kasia (15 dag)
- 1/4 szkl. mleka
- 1/4 szkl. cukru
- 1 szkl. mleka w proszku
- 10 dag kremowego twarożku
- Dodatkowo:
- 10 dag kwaśnego dżemu lub marmolady
- winogrona do dekoracji
10
Sposób przygotowania
1. Fasolę opłukać na sitku, osączyć i zmiksować z jajkami. Masę przelać do miski, dodać śmietanę, kakao, cukier puder i proszek. Wymieszać. 2. Dwie tortownice o śr. 18 cm wyłożyć pergaminem. Ciasto podzielić na 2 części. Każdą rozsmarować na spodzie tortownicy. Piec 25 minut w temp.180 st. Wystudzić. Mleko zagotować z cukrem, wystudzić. Kostkę do pieczenia Kasia utrzeć. Ciągle ucierając, wlać cienkim strumieniem mleko z cukrem. Małymi porcjami dodać mleko w proszku oraz twarożek. Dobrze utrzeć. 3. Blaty ciasta posmarować cienko dżemem. Przełożyć je w tortownicy przygotowanym kremem. Udekorować winogronami. Trzymać w lodówce.