Torcik serowy z winną galaretką
Dla miłośników owocowych deserów!
Sposób przygotowania
1. Ciasteczka migdałowe pokrusz, rozgniatając je wałkiem do ciasta albo rozdrabniając w malakserze. Masło stop, przestudź i wymieszaj z okruszkami. Tortownicę (o śr. 24 cm) posmaruj olejem. Spód formy wylep przygotowaną masą. Dobrze dociśnij ja palcami. Wstaw do lodówki.
2. Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Twaróg utrzyj na gładko z cukrem, sokiem cytrynowym i jogurtem.
3. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Przestudź. Wymieszaj z masą serowo-jogurtową. Śmietanę ubij, domieszaj do tężejącej masy. Rozsmaruj ją na spodzie z ciasteczek. Wstaw do lodówki na 4 godziny.
4. W tym czasie sok malinowy zagotuj. Zdejmij go z ognia, wsyp galaretkę, mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Owoce oczyść, opłucz, osusz na ściereczce kuchennej. Do galaretki malinowej dolej wino.
5. Przygotowane owoce ułóż na wierzchu stężałej masy. Zalej galaretką winną. Torcik ponownie wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem ciasto udekoruj (np. listkami mięty).