Reklama

Reklama

Torcik serowy z winną galaretką

Dla miłośników owocowych deserów!

Składniki

  • 20 dag kruchych ciastek migdałowych (np. amarettini)
  • 10 dag masła
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • 40 dag mielonego twarogu
  • 25 dag jogurtu naturalnego
  • sok wyciśnięty z 1 cytryny
  • 10 dag cukru
  • 40 dag śmietany kremówki
  • 20 dag malin
  • 30 dag czarnych porzeczek
  • 1 szkl. białego wina deserowego
  • 1 szkl. soku malinowego
  • 1 torebka galaretki malinowej
  • trochę oleju do formy

Sposób przygotowania

1. Ciasteczka migdałowe pokrusz, rozgniatając je wałkiem do ciasta albo rozdrabniając w malakserze. Masło stop, przestudź i wymieszaj z okruszkami. Tortownicę (o śr. 24 cm) posmaruj olejem. Spód formy wylep przygotowaną masą. Dobrze dociśnij ja palcami. Wstaw do lodówki. 

2. Żelatynę wymieszaj z kilkoma łyżkami zimnej wody, odstaw, by spęczniała. Twaróg utrzyj na gładko z cukrem, sokiem cytrynowym i jogurtem. 

3. Spęczniałą żelatynę rozpuść, podgrzewając. Przestudź. Wymieszaj z masą serowo-jogurtową. Śmietanę ubij, domieszaj do tężejącej masy. Rozsmaruj ją na spodzie z ciasteczek. Wstaw do lodówki na 4 godziny. 

4. W tym czasie sok malinowy zagotuj. Zdejmij go z ognia, wsyp galaretkę, mieszaj, aż się całkowicie rozpuści. Owoce oczyść, opłucz, osusz na ściereczce kuchennej. Do galaretki malinowej dolej wino. 

5. Przygotowane owoce ułóż na wierzchu stężałej masy. Zalej galaretką winną. Torcik ponownie wstaw do lodówki na 2-3 godziny. Przed podaniem ciasto udekoruj (np. listkami mięty). 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje