Tort naleśnikowy
Przepis na oryginalny tort.
Tort udekoruj owocami i orzechami123RF/PICSEL
Składniki:
- 16 naleśników
- 1 kg sera ricotta (5 opakowań)
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 2 łyżki skórki startej z cytryny
- 350 g dżemu cytrynowego
- 4 owoce maracui lub kiwi
- 100 g malin
- 1/4 szklanki dowolnych orzechów (np. pistacji, laskowych)
Przygotowanie:
1. Ubij mikserem ricottę, cukier i skórkę cytrynową na gładką masę.
2. Zmiksuj miąższ trzech maracui (lub kiwi) z dżemem cytrynowym.
3. Przytnij naleśniki tak, aby miały średnicę 20 cm. Układaj jeden na drugim, smarując je na zmianę - raz masą z ricotty, raz dżemem z owocami. Na wierzchu powinna być masa serowa. Wstaw tort do lodówki i wyjmij tuż przed podaniem.
4. Udekoruj wierzch świeżymi malinami, pokrojonymi orzechami i miąższem czwartego owocu.