Tort Sachera
Czekoladowy wypiek z Wiednia.
Składniki:
●2 tabliczki czekolady deserowej
●8 jajek
●150 g masła
●op. cukru waniliowego
●150 g cukru
●150 g mąki
●łyżeczka proszku do pieczenia
●2-3 łyżki cukru pudru
●słoik (350 g) marmolady morelowej
●2 łyżki likieru morelowego.
Polewa:
●200 g czekolady
●łyżka oleju
●200 g cukru
Przygotowanie:
1. Czekoladę połam, stop w kąpieli wodnej. Oddziel żółtka od białek. Masło utrzyj z cukrami. Ucieraj dalej, dodając po 1 żółtku. Wlej ostudzoną czekoladę, wymieszaj. Mąkę zmieszaj z proszkiem do pieczenia. Przesiej do masy czekoladowej. Białka ubij z cukrem pudrem. Wmieszaj do ciasta. Tortownicę wyłóż pergaminem. Wlej ciasto. Piecz ok. godz. w 180°C. Ostudź w formie. Wyjmij i przekrój na 2 blaty.
2. Marmoladę podgrzej z likierem. Przełóż ciasto, a następnie odstaw do zastudzenia.
3. Zrób polewę: stop czekoladę, połącz z olejem. W garnku wymieszaj wodę z cukrem i zagotuj. Ostudź, chłodny roztwór dodaj do czekolady, wymieszaj. Nałóż na tort.
Ciekawostka:
Legendarny tort stworzył 16-letni Franz Sacher, uczeń szefa kuchni na dworze księcia Metternicha w 1832 roku. Dziś powstaje w słynnej cukierni Hotelu Sacher w Wiedniu.