Tort w marmurkowy wzorek
Wygląda wspaniale a smakuje jeszcze lepiej!

Składniki
- 1 gotowy biszkopt (o średnicy 26 cm),
- 1 kg truskawek,
- 500 ml śmietany kremówki,
- 2 op. serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
- 1 torebka galaretki truskawkowej,
- 1 kieliszek likieru pomarańczowego,
- 3 łyżki cukru pudru,
- 2 łyżki żelatyny,
- kilka listków mięty do dekoracji.
Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym, ubić na sztywno. Połączyć z serkiem waniliowym i likierem. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Odłożyć połowę owoców do dekoracji. Pozostałe truskawki pokroić na kawałki. Posypać cukrem pudrem i rozgnieść widelcem. Czekoladę stopić. Przestudzić. Galaretkę rozpuścić w 2 szkl. wrzątku.
Rozgniecione truskawki wymieszać z 1/3 masy śmietanowej oraz połową żelatyny. Pozostałą masę śmietanową połączyć z rozpuszczoną czekoladą i resztą żelatyny. Biszkopt ułożyć na spodzie tortownicy. Na przemian wylewać masę czekoladową i truskawkową. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Odłożone truskawki pokroić na połówki. Gdy masy nieco stężeją, na wierzchu ciasta ułożyć połówki truskawek. Polać tężejącą galaretką. Mocno schłodzić.