Tort w marmurkowy wzorek

Wygląda wspaniale a smakuje jeszcze lepiej!

Delikatny tort
Delikatny tort 123RF/PICSEL

Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym, ubić na sztywno. Połączyć z serkiem waniliowym i likierem. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Odłożyć połowę owoców do dekoracji. Pozostałe truskawki pokroić na kawałki. Posypać cukrem pudrem i rozgnieść widelcem. Czekoladę stopić. Przestudzić. Galaretkę rozpuścić w 2 szkl. wrzątku.

Rozgniecione truskawki wymieszać z 1/3 masy śmietanowej oraz połową żelatyny. Pozostałą masę śmietanową połączyć z rozpuszczoną czekoladą i resztą żelatyny. Biszkopt ułożyć na spodzie tortownicy. Na przemian wylewać masę czekoladową i truskawkową. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Odłożone truskawki pokroić na połówki. Gdy masy nieco stężeją, na wierzchu ciasta ułożyć połówki truskawek. Polać tężejącą galaretką. Mocno schłodzić.

Dziecinnie proste ciasto bez pieczenia - bananowiec z galaretkamiInteria Kulinaria
Życie na Gorąco
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas