Reklama

Tort w marmurkowy wzorek

Wygląda wspaniale a smakuje jeszcze lepiej!

Składniki

  • 1 gotowy biszkopt (o średnicy 26 cm),
  • 1 kg truskawek,
  • 500 ml śmietany kremówki,
  • 2 op. serka homogenizowanego o smaku waniliowym,
  • 1 torebka galaretki truskawkowej,
  • 1 kieliszek likieru pomarańczowego,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki żelatyny,
  • kilka listków mięty do dekoracji.

Śmietanę wymieszać z cukrem waniliowym, ubić na sztywno. Połączyć z serkiem waniliowym i likierem. Żelatynę wymieszać z niewielką ilością zimnej wody. Kiedy spęcznieje, rozpuścić, podgrzewając na małym ogniu. Truskawki umyć, usunąć szypułki. Odłożyć połowę owoców do dekoracji. Pozostałe truskawki pokroić na kawałki. Posypać cukrem pudrem i rozgnieść widelcem. Czekoladę stopić. Przestudzić. Galaretkę rozpuścić w 2 szkl. wrzątku.

Rozgniecione truskawki wymieszać z 1/3 masy śmietanowej oraz połową żelatyny. Pozostałą masę śmietanową połączyć z rozpuszczoną czekoladą i resztą żelatyny. Biszkopt ułożyć na spodzie tortownicy. Na przemian wylewać masę czekoladową i truskawkową. Ciasto wstawić do lodówki na godzinę. Odłożone truskawki pokroić na połówki. Gdy masy nieco stężeją, na wierzchu ciasta ułożyć połówki truskawek. Polać tężejącą galaretką. Mocno schłodzić.

Reklama


Życie na Gorąco
Dowiedz się więcej na temat: ciasto
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy