Tort z masą jogurtową

Pyszny torcik ze śliwkami, który swoją lekkość zawdzięcza jogurtowej masie. Wygląda znakomicie, a smakuje jeszcze lepiej.

Lekki tort z masą jogurtową
Lekki tort z masą jogurtową123RF/PICSEL

Składniki

  • 3 jajka
  • 20 dag cukru
  • 7 łyżek mąki pszennej
  • 5 łyżek mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 40 dag śliwek
  • 6 łyżek żelatyny
  • 50 dag jogurtu
  • 25 dag kremówki
1 godz. 30 min
12 porcji

Sposób przygotowania:

1. Białka ubij z 4 łyżkami lodowatej wody i połową cukru. Dodaj żółtka, obie mąki i proszek do pieczenia. Piecz ciasto 25 min w 175°C. Żelatynę rozpuść w odrobinie wody. Śliwki wypestkuj, połowę posiekaj. Jogurt zmiksuj z resztą cukru. Połącz z żelatyną. 

2. Kremówkę ubij, wymieszaj z jogurtem. Ciasto przekrój na 2 blaty, przełóż posiekanymi śliwkami i kremem. Połóż drugi blat. Tort ozdób resztą masy i połówkami śliwek, schładzaj 4 godz

Świat kobiety
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?