Tort z owocami
Słodki, delikatny, aromatyczny. Sprawdzi się na każdą okazję!

Składniki
- 2 szklanki mleka
- czubata łyżka masła
- 3 łyżki cukru
- szczypta soli
- szklanka ryżu
- szklanka zmielonych migdałów
- masło do smarowania formy
- pół puszki brzoskwiń
- łyżka posiekanych pistacji do dekoracji
4 osób
Sposób przygotowania
1. Zagotuj mleko z masłem, cukrem i solą. Wsyp ryż, gotuj 15 minut, tak by ryż wchłonął cały płyn. Zdejmij z ognia, wsyp mielone migdały, delikatnie wymieszaj, zostaw pod przykryciem. 2. Tortownicę posmaruj masłem, wyłóż do niej 3/4 ryżu. Ułóż na nim osączone i pokrojone w plastry brzoskwinie, przykryj pozostałym ryżem, wyrównaj powierzchnię. Na wierzchu ułóż resztę pokrojonych brzoskwiń, lekko wciśnij je w ryż. Piecz 30 minut w temp. 180 st. C. Udekoruj pistacjami.