Reklama

Reklama

Tort z PRL-u

Dawnych wspomnień czar...

Składniki:

Reklama

Ciasto: pół szklanki brązowego cukru,  6 jajek, półtorej szklanki mąki, 3 łyżki margaryny, sól,  łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem: pół kg masła, 2 jajka, pół szklanki mleka, sok z 2 pomarańczy, szklanka cukru, aromat pomarańczowy, łyżka spirytusu.
Ponadto: 3/4 szklanki herbaty z sokiem pomarańczowym, dżem jagodowy

Przygotowanie:

Ciasto: białka ubij ze szczyptą soli. Ubijając, wsypuj cukier. Dodaj żółtka, delikatnie połącz. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem, wlej stopioną, ostudzoną margarynę.

Połącz. Ciasto wlej do tortownicy o śr. 20 cm. Piecz 45 min w 180°C.

Krem: jajka utrzyj z cukrem. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą, zalej mlekiem, ubijaj na parze, aż zgęstnieją. Ostudź. Porcjami dodawaj masło, sok pomarańczowy i kilka kropli aromatu, ucierając. Pod koniec wlej spirytus.

Ciasto przekrój na trzy krążki, nasącz herbatą z sokiem. Spód posmaruj połową dżemu, ułóż warstwę kremu. Ułóż drugi placek i kolejno podane warstwy. Wierzch i boki udekoruj resztą kremu.

Można dekorować polewą czekoladową.

Dowiedz się więcej na temat: Tort z PRL-u | tort | Polska Rzeczpospolita Ludowa | ciasto | krem

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje