Tort z PRL-u
Dawnych wspomnień czar...
Składniki:
Ciasto: pół szklanki brązowego cukru, 6 jajek, półtorej szklanki mąki, 3 łyżki margaryny, sól, łyżeczka proszku do pieczenia.
Krem: pół kg masła, 2 jajka, pół szklanki mleka, sok z 2 pomarańczy, szklanka cukru, aromat pomarańczowy, łyżka spirytusu.
Ponadto: 3/4 szklanki herbaty z sokiem pomarańczowym, dżem jagodowy
Przygotowanie:
Ciasto: białka ubij ze szczyptą soli. Ubijając, wsypuj cukier. Dodaj żółtka, delikatnie połącz. Wsyp przesianą mąkę z proszkiem, wlej stopioną, ostudzoną margarynę.
Połącz. Ciasto wlej do tortownicy o śr. 20 cm. Piecz 45 min w 180°C.
Krem: jajka utrzyj z cukrem. Miskę postaw na garnku z gotującą się wodą, zalej mlekiem, ubijaj na parze, aż zgęstnieją. Ostudź. Porcjami dodawaj masło, sok pomarańczowy i kilka kropli aromatu, ucierając. Pod koniec wlej spirytus.
Ciasto przekrój na trzy krążki, nasącz herbatą z sokiem. Spód posmaruj połową dżemu, ułóż warstwę kremu. Ułóż drugi placek i kolejno podane warstwy. Wierzch i boki udekoruj resztą kremu.
Można dekorować polewą czekoladową.