Tradycyjna sałatka jarzynowa
Bazą sałatki są warzywa korzeniowe, ziemniaki i sos majonezowy. Inne składniki dobieraj według zasady: coś kwaśnego (jabłko, ogórek), ostrego (cebula) oraz treściwego (jajko, groszek).
Składniki:
- 4 ziemniaki
- 3 marchewki
- 2 pietruszki
- 1/4 selera
- 3 kiszone ogórki
- 2 kwaśne jabłka
- cebula
- 100 g zielonego groszku
- 3 jajka ugotowane na twardo
SOS:
- 1/2 szklanki majonezu
- 2 łyżki musztardy
- sok z cytryny
- cukier, sól, pieprz
Przygotowanie:
Wyszoruj warzywa korzeniowe i ziemniaki, wrzuć do osolonego wrzątku i ugotuj w skórkach. Ostudź, obierz, pokrój w równą, drobną kostkę.
Dodaj pokrojone pozostałe składniki oraz groszek.
Wymieszaj wszystkie składniki sosu, dopraw do smaku. Przełóż sałatkę do miski i dokładnie wymieszaj z sosem.