Reklama

Reklama

Tradycyjna sałatka jarzynowa

Bazą sałatki są warzywa korzeniowe, ziemniaki i sos majonezowy. Inne składniki dobieraj według zasady: coś kwaśnego (jabłko, ogórek), ostrego (cebula) oraz treściwego (jajko, groszek).

Składniki:

  • 4 ziemniaki
  • 3 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 3 kiszone ogórki
  • 2 kwaśne jabłka
  • cebula
  • 100 g zielonego groszku
  • 3 jajka ugotowane na twardo

Reklama

SOS:

  • 1/2 szklanki majonezu
  • 2 łyżki musztardy
  • sok z cytryny
  • cukier, sól, pieprz

Przygotowanie:

Wyszoruj warzywa korzeniowe i ziemniaki, wrzuć do osolonego wrzątku i ugotuj w skórkach. Ostudź, obierz, pokrój w równą, drobną kostkę.

Dodaj pokrojone pozostałe składniki oraz groszek.

Wymieszaj wszystkie składniki sosu, dopraw do smaku. Przełóż sałatkę do miski i dokładnie wymieszaj z sosem.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje