Tradycyjny mazurek
Klasyka na wielkanocnym stole.
Składniki:
Składniki na kruche ciasto
- 350 g przesianej mąki
- 100 g cukru pudru
- szczypta soli
- 200 g zimnego masła
- 1 łyżka gęstej, kwaśnej śmietany 18%
- 2 żółtka
Składniki na nadzienie
- 460 g masy kajmakowej o smaku kakaowym np. Bakalland
- 50 g suszonych moreli np. Bakalland
- 50 g płatków migdałów np. Bakalland
- 50 g orzechów włoskich Chandler np. Bakalland
Przygotowanie:
Przepis na ciasto:
1. Mąkę przesiewamy, dodajemy do niej cukier puder, szczyptę soli i śmietanę. Następnie zimne maso kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do pozostałych składników. Całość delikatnie siekamy nożem.
2. Do wszystkiego dodajemy żółtka i ponownie delikatnie siekamy. Gotowe ciasto zawijamy w folię i wkładamy na ok 45. minut do lodówki. Po tym czasie ciasto przekładamy na blachę, wcześniej wysmarowaną masłem i wyłożoną papierem do pieczenia. Dokładnie wylepiamy spód. Pieczmy w temperaturze 180 stopni przez ok. 20 minut, tak aby ciasto miało jasnozłoty kolor. Przed włożeniem możemy posmarować ciasto białkami pozostałymi z jajek.
Przepis na nadzienie:
1. Na wystudzone ciasto, wykładamy masę kajmakową. Następnie mazurek ozdabiamy bakaliami według naszych upodobań - możemy tworzyć fantazyjne wielkanocne wzory.
2. Gotowy mazurek wstawiamy do lodówki.