Reklama

Reklama

Truskawkowe słodkości bez cukru

Korzystajmy, póki jest sezon na truskawki. Ciasto z tymi owocami są wyjątkowo smaczne!

Kakaowy torcik

Składniki

  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. erytrolu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki kakao

Składniki

  • 20 dag truskawek
  • 50 dag waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 szkl. ubitej śmietany kremówki q1/2 szkl. miodu
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki likieru cytrynowego
  • 4 łyżeczki żelatyny

Składniki - dekoracja

  • truskawki qbita śmietana
  • ew. marcepanowe ozdoby

Sposób przygotowania

1. Ciasto: jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij, dosypując erytrol. Zmiksuj z olejem i żółtkami. Wmieszaj mąkę z kakao. Przelej do tortownicy wyłożonej pergaminem. Piecz 25 minut w 180 st. 

2. Truskawki do kremu umyj, oczyść, pokrój. Ciasto ostudź, przetnij na dwa placki. Z wierzchniego zetnij górną warstwę i pokrusz ją. Okruszki upraż na suchej patelni, by były chrupiące. 

3. Krem: z cytryny wyciśnij sok i zetrzyj skórkę. Żelatynę rozpuść w 4 łyżkach wrzątku. Serek zmiksuj z miodem. Połącz ze śmietaną, żelatyną, sokiem, skórką, likierem i owocami. 

4. W tortownicy ułóż blat. Przykryj kremem i drugim blatem. Schłodź. Torcik posmaruj bitą śmietaną. Boki posyp okruszkami. Udekoruj truskawkami, bitą śmietaną i ew. ozdobami. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje