Truskawkowe słodkości bez cukru

Torcik kakaowy
Torcik kakaowy123RF/PICSEL

Kakaowy torcik

Składniki

  • 1/2 szkl. mąki
  • 1/2 szkl. erytrolu
  • 2 jajka
  • 1 łyżka oleju
  • 2 łyżki kakao
  • 20 dag truskawek
  • 50 dag waniliowego serka homogenizowanego
  • 2 szkl. ubitej śmietany kremówki q1/2 szkl. miodu
  • 1/2 cytryny
  • 3 łyżki likieru cytrynowego
  • 4 łyżeczki żelatyny

- dekoracja

  • truskawki qbita śmietana
  • ew. marcepanowe ozdoby

Sposób przygotowania

Kokosanka z truskawkami
Kokosanka z truskawkami123RF/PICSEL

Lekka kokosanka

Składniki

  • 30 dag herbatników
  • 4 łyżki oleju kokosowego lub 1/2 kostki masła
  • 1/4 szkl. wiórków kokosowych

- masa

  • 50 dag truskawek
  • 2 puszki mleczka kokosowego
  • 1 i 1/3 szkl. gęstego jogurtu naturalnego
  • 1 op. (15 dag) serka waniliowego
  • 10 dag serka mascarpone
  • 4 łyżki zmielonego na puder ksylitolu
  • 2 łyżki żelatyny

Sposób przygotowania

Galette z truskawkami
Galette z truskawkami123RF/PICSEL

Galette z bazylią

Składniki

  • 2 i 1/2 szkl. mąki krupczatki
  • 5 łyżek ksylitolu (lub erytrolu)
  • 1 żółtko
  • 1/2 kostki zimnego masła
  • 2 łyżki bardzo zimnej wody
  • szczypta soli

- dodatkowo

  • 50 dag truskawek
  • 4 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
  • 1 laska wanilii
  • 2 łyżki mąki kukurydzianej
  • 1 żółtko do posmarowania brzegów ciasta
  • listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

Deser truskawkowy
Deser truskawkowy123RF/PICSEL

Krem bawarski z sosem

Składniki

  • 2 żółtka
  • 3 łyżki ksylitolu
  • 1/3 szkl. mleka
  • 1 łyżeczka esencji waniliowej
  • 2 łyżeczki żelatyny
  • 1 szkl. schłodzonej śmietany kremówki 36 proc.;

- sos

  • 30 dag truskawek (umytych i oczyszczonych z szypułek)
  • 1 łyżeczka żelatyny
  • 3 łyżki miodu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej rozprowadzonej w 1 łyżce wody
4 porcji

Sposób przygotowania

Tarta z truskawkami
Tarta z truskawkami123RF/PICSEL

Ajerkoniakowa rozeta

Składniki

  • 6 jajek
  • po 7 łyżek erytrolu i mąki krupczatki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia;

- poncz

  • 1/3 szkl. naparu mięty qsok wyciśnięty z 1 limonki
  • 2 łyżki miodu

- krem

  • 1/2 szkl. ajerkoniaku
  • 1 szkl. śmietany kremówki
  • 2 łyżki płynnego miodu lub syropu klonowego
  • 4 łyżeczki żelatyny;

- dekoracja

  • 30 dag truskawek (umytych, oczyszczonych z szypułek i pokrojonych w plasterki)
10 porcji

Sposób przygotowania

Naj
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?