Truskawkowe wypieki
Korzystaj, póki jeszcze jest sezon na truskawki. Ciasta z tymi owocami są wyjątkowe!

Placek orzechowy
Składniki
- 40 dag umytych i oczyszczonych z szypułek truskawek
- 6 jajek
- 1 szkl. mąki pszennej
- 1/2 szkl. mąki ziemniaczanej
- 3/4 szkl. ksylitolu
- 4 łyżki zmielonych orzechów laskowych
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta sody oczyszczonej
- sól
- masło i bułka tarta do foremki
Sposób przygotowania
1. Oba rodzaje mąki wymieszaj z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i szczyptą soli. Składniki przesiej przez sitko, domieszaj orzechy. Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Olej stop na bardzo małym ogniu i odstaw do wystudzenia. Piekarnik rozgrzej do 175 st. Prostokątną formę wysmaruj masłem i oprósz bułką tartą. 2. Żółtka utrzyj z ksylitolem na jasny puszysty krem. Dodaj przesiane mąki z orzechami i ostudzony, ale wciąż płynny olej kokosowy. Miksuj, aż składniki dokładnie się połączą. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną pianę. Delikatnie, najlepiej za pomocą drewnianej lub plastikowej łyżki, wmieszaj pianę do masy jajecznej. 3 Ciasto przelej do formy. Poukładaj truskawki, lekko wciskając je do masy. Foremkę wstaw do rozgrzanego piekarnika i piecz ok. 45 minut, do tzw. suchego patyczka.

Rolada z rumowym ponczem
Składniki
- 30 dag oczyszczonych truskawek
- 20 dag ricotty
- 5 jajek
- po 6 łyżek ksylitolu i mąki krupczatki
- 1 op. budyniu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka miodu
- 1/2 szkl. herbaty z łyżką miodu i 2 łyżkami rumu
Sposób przygotowania
1. Ciasto: białka jajek ubij. Dodaj ksylitol i żółtka. Mąkę przesiej z proszkiem i budyniem. Wsyp do masy, wymieszaj. Wylej na blachę wyłożoną pergaminem. Piecz 30 minut w 175 st. 2. Biszkopt połóż na ściereczce, zwiń. Owoce pokrój, ser wymieszaj z miodem. Ciasto rozwiń, skrop herbatą. Posmaruj serem, posyp truskawkami. Zwiń

Muffinki pachnące kardamonem
Składniki
- 20 dag oczyszczonych truskawek
- 1/2 szkl. ksylitolu
- 1 szkl. mąki kukurydzianej
- 2 jajka
- 3 łyżki oleju kokosowego
- 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kardamonu
Sposób przygotowania
1. Olej stop, przestudź. Mąkę wymieszaj z ksylitolem, proszkiem do pieczenia, kardamonem i skórką pomarańczową. 2. Jajka roztrzep, połącz z olejem. Wlej do suchych składników, zmiksuj. Truskawki pokrój na kawałki. Dodaj do ciasta, przemieszaj. Napełnij papilotki na muffinki. Piecz 20 minut w 190 st. Ew. oprósz zmielonym ksylitolem.

Słodki kołacz na kefirze
Składniki
- 2 szkl. mąki pszennej (lub po 1 szkl. mąki kokosowej i kukurydzianej)
- 1 szkl. kefiru
- 1 szkl. ksylitolu (lub erytrolu)
- 3 jajka
- 1/2 szkl. oleju słonecznikowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
- dodatkowo
- 40 dag drobnych truskawek (umytych i odszypułkowanych)
- kilka umytych truskawek z szypułkami do dekoracji
- 1 łyżka zmielonego ksylitolu do oprószenia
- olej (lub masło) i bułka tarta do formy
Sposób przygotowania
1. Mąkę przesiej przez sitko razem z proszkiem do pieczenia. Dosyp ksylitol i dodaj szczyptę soli, składniki wymieszaj. Jajka umyj, rozbij, ubij na jasną piankę. Wlej olej wąskim strumieniem. Zmiksuj na wolnych obrotach. Nie przerywając ucierania, wlej kefir, a następnie wsyp porcjami mąkę z ksylitolem i dodatkami. 2. Żaroodporną okrągłą formę grubo posmaruj olejem (lub masłem) i wysyp bułką tartą. Przelej do niej przygotowane ciasto. Rozłóż truskawki bez szypułek, lekko wciskając je do środka (jeśli lubisz, możesz dołożyć także pokrojony na kawałeczki rabarbar - ok. 1 szkl.). 3 Piecz 40 minut w 180 st. Ostudź. Oprósz ksylitolem, udekoruj truskawkami.