Trzy razy melon

Melon, dzięki swemu delikatnemu smakowi pasuje do potraw słonych i słodkich. W tworzeniu dań z melonem może nas ograniczyć jedynie wyobraźnia. Melony najsmaczniejsze są właśnie teraz.

Melon z szynką
Melon z szynką123RF/PICSEL

Melon zawiera przede wszystkim betakaroten (prowitaminę A), foliany, witaminę C i potas. W mniejszych ilościach znajdziemy w nim także witaminy z grupy B. Cytrulina obecna w melonie jest aminokwasem uczestniczącym w budowie tkanki mięśniowej.

Melon ma kremowy i delikatny miąższ, który doskonale smakuje zarówno w daniach ostrych, słodkich, jak i grillowanych. Można go łączyć z mięsem i rozmaitymi warzywami, podawać w postaci przekąsek np. z serami pleśniowymi czy dojrzewającą szynką, zestawiać w jednym daniu z sałatą lub sezonowymi owocami. Melon pasuje prawie do wszystkiego.

Melon z mozzarellą
Melon z mozzarellą123RF/PICSEL


Jako przystawka melon świetnie sprawdzi się w sałatce. Wystarczy, że wymieszamy kulki melona, listki rukoli, ser mozzarella w kulkach, pomidorki koktajlowe, ziarna prażonego słonecznika. Do sałatki przygotujmy lekki sos z łyżeczki miodu, soku z cytryny, 3 łyżek oleju i odrobiny przyprawy warzywnej typu vegeta.

Koktajl z melona
Koktajl z melona123RF/PICSEL

Z melona można również przygotować pyszny, orzeźwiający koktajl. W blenderze umieszczamy: pokrojony melon kantalupa, kilka dojrzałych moreli, 2 cytryny, szklankę soku pomarańczowego, szklankę wody gazowanej oraz kilka listków melisy do dekoracji. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, koktajl wkładamy do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem dekorujemy listkami melisy.

Grillowane owoce
Grillowane owoce123RF/PICSEL

Ciekawy efekt uzyskamy także, kładąc melona na ruszt. Podczas rodzinnego grilla możemy przygotować ciekawą i smaczną przekąskę. Plastry melona owijamy bekonem, spinamy wykałaczkami. Grillujemy z każdej strony po ok. 8-10 minut. Do takiego melona można podać sos, przyrządzony z wymieszanego majonezu, jogurtu i odrobiny miodu. (PAP Life)

autorka: Dorota Kieras

Owocowe tartaletki - prosty przepis na domowe słodyczeInteria Kulinaria
PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas