Trzy razy melon
Melon, dzięki swemu delikatnemu smakowi pasuje do potraw słonych i słodkich. W tworzeniu dań z melonem może nas ograniczyć jedynie wyobraźnia. Melony najsmaczniejsze są właśnie teraz.
Melon zawiera przede wszystkim betakaroten (prowitaminę A), foliany, witaminę C i potas. W mniejszych ilościach znajdziemy w nim także witaminy z grupy B. Cytrulina obecna w melonie jest aminokwasem uczestniczącym w budowie tkanki mięśniowej.
Melon ma kremowy i delikatny miąższ, który doskonale smakuje zarówno w daniach ostrych, słodkich, jak i grillowanych. Można go łączyć z mięsem i rozmaitymi warzywami, podawać w postaci przekąsek np. z serami pleśniowymi czy dojrzewającą szynką, zestawiać w jednym daniu z sałatą lub sezonowymi owocami. Melon pasuje prawie do wszystkiego.
Jako przystawka melon świetnie sprawdzi się w sałatce. Wystarczy, że wymieszamy kulki melona, listki rukoli, ser mozzarella w kulkach, pomidorki koktajlowe, ziarna prażonego słonecznika. Do sałatki przygotujmy lekki sos z łyżeczki miodu, soku z cytryny, 3 łyżek oleju i odrobiny przyprawy warzywnej typu vegeta.
Z melona można również przygotować pyszny, orzeźwiający koktajl. W blenderze umieszczamy: pokrojony melon kantalupa, kilka dojrzałych moreli, 2 cytryny, szklankę soku pomarańczowego, szklankę wody gazowanej oraz kilka listków melisy do dekoracji. Wszystkie składniki dokładnie miksujemy, koktajl wkładamy do schłodzenia do lodówki. Przed podaniem dekorujemy listkami melisy.
Ciekawy efekt uzyskamy także, kładąc melona na ruszt. Podczas rodzinnego grilla możemy przygotować ciekawą i smaczną przekąskę. Plastry melona owijamy bekonem, spinamy wykałaczkami. Grillujemy z każdej strony po ok. 8-10 minut. Do takiego melona można podać sos, przyrządzony z wymieszanego majonezu, jogurtu i odrobiny miodu. (PAP Life)
autorka: Dorota Kieras