Trzy sposoby na ciecierzycę

Ciecierzyca to roślina strączkowa, niezwykle popularna w kuchni bliskowschodniej. Jest podstawą uwielbianego przez mieszkańców tego regionu hummusu czy falafla. Coraz większe uznanie zdobywa także w naszym kraju. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć ją do codziennego menu, oraz w jaki sposób przygotować proste dania z jej dodatkiem.

Sałatka z ciecierzycą
Sałatka z ciecierzycąmateriały prasowe

Sałatka z ciecierzycą

Lekka i smaczna sałatka. Idealna na śniadanie lub jako przystawka.

Sposób przygotowania

Ciecierzycę odcedzamy i przesypujemy do miski. Dodajemy umyte liście szpinaku, pokrojonego w plasterki ogórka, obrane i pokrojone awokado. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Przepis na sałatkę szopską z fetąInteria Kulinaria
Zupa z ciecierzycy
Zupa z ciecierzycymateriały prasowe

Pikantna zupa z ciecierzycą

Lekko pikantna, pożywna i pyszna. Jeśli użyjecie ciecierzycy z puszki, to zupę przygotujecie w 30 minut.

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle przez kilka minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w plasterki marchewkę i ciecierzycę. Zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 20 minut (do momentu, aż warzywa będą miękkie). Dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy, wedle własnego uznania, papryką chili i papryką wędzoną oraz solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Orientalna zupa z kurczakiemInteria Kulinaria
Burger z ciecierzycą
Burger z ciecierzycąmateriały prasowe


Burgery z ciecierzycy

Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na maśle. Ciecierzycę odcedzamy, dodajemy cebulę, posiekaną natkę pietruszki i blendujemy na jednolitą masę. Wbijamy jajko i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.

Bułkę rozkrawamy, wkładamy do niej warzywa i kotlet z ciecierzycy.

Wegetariańskie burgery z czerwonych burakówInteria Kulinaria
INTERIA.PL/materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd na stronie?
Dołącz do nas