Reklama

Reklama

Trzy sposoby na ciecierzycę

Ciecierzyca to roślina strączkowa, niezwykle popularna w kuchni bliskowschodniej. Jest podstawą uwielbianego przez mieszkańców tego regionu hummusu czy falafla. Coraz większe uznanie zdobywa także w naszym kraju. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć ją do codziennego menu, oraz w jaki sposób przygotować proste dania z jej dodatkiem.

Sałatka z ciecierzycą

Lekka i smaczna sałatka. Idealna na śniadanie lub jako przystawka.

Składniki

  • Ciecierzyca z puszki np. marki Sandra
  • Liście szpinaku
  • Awokado
  • Pomidorki koktajlowe
  • Ogórek
  • Sól, kolorowy pieprz

Sposób przygotowania

Ciecierzycę odcedzamy i przesypujemy do miski. Dodajemy umyte liście szpinaku, pokrojonego w plasterki ogórka, obrane i pokrojone awokado. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. 


Pikantna zupa z ciecierzycą

Lekko pikantna, pożywna i pyszna. Jeśli użyjecie ciecierzycy z puszki, to zupę przygotujecie w 30 minut.

Składniki

  • Puszka ciecierzycy np. marki Sandra
  • 2 ziemniaki
  • Cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • Litr bulionu
  • Szklanka pomidorów z puszki np. marki Sandra
  • Marchewka
  • Łyżka masła
  • Natka pietruszki
  • Sól, pieprz, papryka chili, wędzona papryka

Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle przez kilka minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w plasterki marchewkę i ciecierzycę. Zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 20 minut (do momentu, aż warzywa będą miękkie). Dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy, wedle własnego uznania, papryką chili i papryką wędzoną oraz solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Reklama



Burgery z ciecierzycy

Składniki

  • Ciecierzyca z puszki np. marki Sandra
  • Cebula
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • Jajko
  • Bułka tarta
  • Łyżka masła
  • Olej
  • Sól, pieprz do smaku

Składniki - dodatki

  • Bułka z sezamem
  • Sałata
  • Pomidor
  • Czerwona cebula

Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na maśle. Ciecierzycę odcedzamy, dodajemy cebulę, posiekaną natkę pietruszki i blendujemy na jednolitą masę. Wbijamy jajko i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.

Bułkę rozkrawamy, wkładamy do niej warzywa i kotlet z ciecierzycy.

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje