Trzy sposoby na ciecierzycę
Ciecierzyca to roślina strączkowa, niezwykle popularna w kuchni bliskowschodniej. Jest podstawą uwielbianego przez mieszkańców tego regionu hummusu czy falafla. Coraz większe uznanie zdobywa także w naszym kraju. Zobaczcie, dlaczego warto włączyć ją do codziennego menu, oraz w jaki sposób przygotować proste dania z jej dodatkiem.

Sałatka z ciecierzycą
Lekka i smaczna sałatka. Idealna na śniadanie lub jako przystawka.
Składniki
- Ciecierzyca z puszki np. marki Sandra
- Liście szpinaku
- Awokado
- Pomidorki koktajlowe
- Ogórek
- Sól, kolorowy pieprz
Sposób przygotowania
Ciecierzycę odcedzamy i przesypujemy do miski. Dodajemy umyte liście szpinaku, pokrojonego w plasterki ogórka, obrane i pokrojone awokado. Wszystko razem mieszamy i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Pikantna zupa z ciecierzycą
Lekko pikantna, pożywna i pyszna. Jeśli użyjecie ciecierzycy z puszki, to zupę przygotujecie w 30 minut.
Składniki
- Puszka ciecierzycy np. marki Sandra
- 2 ziemniaki
- Cebula
- 2 ząbki czosnku
- Litr bulionu
- Szklanka pomidorów z puszki np. marki Sandra
- Marchewka
- Łyżka masła
- Natka pietruszki
- Sól, pieprz, papryka chili, wędzona papryka
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle przez kilka minut. Dodajemy pokrojone w kostkę ziemniaki, pokrojoną w plasterki marchewkę i ciecierzycę. Zalewamy bulionem i gotujemy przez ok. 20 minut (do momentu, aż warzywa będą miękkie). Dodajemy pomidory i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Doprawiamy, wedle własnego uznania, papryką chili i papryką wędzoną oraz solą i pieprzem. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki.

Burgery z ciecierzycy
Składniki
- Ciecierzyca z puszki np. marki Sandra
- Cebula
- ½ pęczka natki pietruszki
- Jajko
- Bułka tarta
- Łyżka masła
- Olej
- Sól, pieprz do smaku
- dodatki
- Bułka z sezamem
- Sałata
- Pomidor
- Czerwona cebula
Drobno posiekaną cebulkę podsmażamy na maśle. Ciecierzycę odcedzamy, dodajemy cebulę, posiekaną natkę pietruszki i blendujemy na jednolitą masę. Wbijamy jajko i mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem. Formujemy kotlety, obtaczamy w bułce tartej i smażymy na oleju.
Bułkę rozkrawamy, wkładamy do niej warzywa i kotlet z ciecierzycy.