Trzy sposoby na wykorzystanie suchego chleba

Wyrzucanie chleba, nawet czerstwego, dla wielu z nas jest zupełnie nie do pomyślenia. To też duże marnotrawstwo, zwłaszcza że takie pieczywo można wykorzystać.

Zalegający nadmiar czerstwego pieczywa warto kreatywnie wykorzystać
Zalegający nadmiar czerstwego pieczywa warto kreatywnie wykorzystać

Panierka

Czerstwy chleb ścieramy na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz suszoną natką pietruszki. Tak przygotowana panierka nadaje się nie tylko do mięs, ale i do ryb.

Wodzionka

Nadmiar suchego chleba można wykorzystać do przygotowania tradycyjnej zupy ze Śląska
Nadmiar suchego chleba można wykorzystać do przygotowania tradycyjnej zupy ze Śląska

1. Zagotowujemy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy, by nieco przestygła.

2. Czerstwy chleb kruszymy, umieszczamy w miseczce (lub na talerzu), dodajemy ząbki czosnku, rozdrobnione lub przeciśnięte przez praskę, łyżeczkę tłuszczu, składniki zalewamy gorącą wodą, doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. Posypujemy zieleniną.

Kromki podsmażane

Gotowe w dwie minuty
Gotowe w dwie minuty

1. Jajko/jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i rozdrobnioną natką, rozkłócamy.

2. Kromki maczamy w całości w masie jajecznej.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kromki, następnie odwracamy je na drugą stronę - możemy w tym momencie nakryć usmażony już wierzch plasterkiem żółtego sera, smażymy chwilę, zdejmujemy z ognia, zjadamy na ciepło.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas