Trzy sposoby na wykorzystanie suchego chleba
Wyrzucanie chleba, nawet czerstwego, dla wielu z nas jest zupełnie nie do pomyślenia. To też duże marnotrawstwo, zwłaszcza że takie pieczywo można wykorzystać.
Panierka
Czerstwy chleb ścieramy na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz suszoną natką pietruszki. Tak przygotowana panierka nadaje się nie tylko do mięs, ale i do ryb.
Wodzionka
1. Zagotowujemy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy, by nieco przestygła.
2. Czerstwy chleb kruszymy, umieszczamy w miseczce (lub na talerzu), dodajemy ząbki czosnku, rozdrobnione lub przeciśnięte przez praskę, łyżeczkę tłuszczu, składniki zalewamy gorącą wodą, doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. Posypujemy zieleniną.
Kromki podsmażane
1. Jajko/jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i rozdrobnioną natką, rozkłócamy.
2. Kromki maczamy w całości w masie jajecznej.
3. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kromki, następnie odwracamy je na drugą stronę - możemy w tym momencie nakryć usmażony już wierzch plasterkiem żółtego sera, smażymy chwilę, zdejmujemy z ognia, zjadamy na ciepło.