Reklama

Reklama

Trzy sposoby na wykorzystanie suchego chleba

Wyrzucanie chleba, nawet czerstwego, dla wielu z nas jest zupełnie nie do pomyślenia. To też duże marnotrawstwo, zwłaszcza że takie pieczywo można wykorzystać.

Panierka

Reklama

Czerstwy chleb ścieramy na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz suszoną natką pietruszki. Tak przygotowana panierka nadaje się nie tylko do mięs, ale i do ryb.

Wodzionka

Składniki

  • 2-3 kromki czerstwego chleba
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 szklanka wrzątku
  • 1 łyżeczka smalcu (można zastąpić masłem)
  • sól, pieprz
  • zielenina do posypania

1. Zagotowujemy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy, by nieco przestygła.

2. Czerstwy chleb kruszymy, umieszczamy w miseczce (lub na talerzu), dodajemy ząbki czosnku, rozdrobnione lub przeciśnięte przez praskę, łyżeczkę tłuszczu, składniki zalewamy gorącą wodą, doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. Posypujemy zieleniną.

Kromki podsmażane

Składniki

  • kilka kromek chleba (może być czerstwy)
  • 1-2 jajka
  • olej do smażenia
  • sol, pieprz
  • natka pietruszki
  • opcjonalnie - kilka plasterków sera żółtego

1. Jajko/jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i rozdrobnioną natką, rozkłócamy.

2. Kromki maczamy w całości w masie jajecznej.

3. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kromki, następnie odwracamy je na drugą stronę - możemy w tym momencie nakryć usmażony już wierzch plasterkiem żółtego sera, smażymy chwilę, zdejmujemy z ognia, zjadamy na ciepło.

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje