Trzy sposoby na wykorzystanie suchego chleba
Wyrzucanie chleba, nawet czerstwego, dla wielu z nas jest zupełnie nie do pomyślenia. To też duże marnotrawstwo, zwłaszcza że takie pieczywo można wykorzystać.

Panierka
Czerstwy chleb ścieramy na tarce o dużych oczkach, przyprawiamy solą, pieprzem, majerankiem oraz suszoną natką pietruszki. Tak przygotowana panierka nadaje się nie tylko do mięs, ale i do ryb.Wodzionka

Składniki
- 2-3 kromki czerstwego chleba
- 2 ząbki czosnku
- 1 szklanka wrzątku
- 1 łyżeczka smalcu (można zastąpić masłem)
- sól, pieprz
- zielenina do posypania
1. Zagotowujemy wodę, doprowadzamy do wrzenia. Odstawiamy, by nieco przestygła.2. Czerstwy chleb kruszymy, umieszczamy w miseczce (lub na talerzu), dodajemy ząbki czosnku, rozdrobnione lub przeciśnięte przez praskę, łyżeczkę tłuszczu, składniki zalewamy gorącą wodą, doprawiamy całość solą i pieprzem, mieszamy. Posypujemy zieleniną.
Kromki podsmażane

Składniki
- kilka kromek chleba (może być czerstwy)
- 1-2 jajka
- olej do smażenia
- sol, pieprz
- natka pietruszki
- opcjonalnie - kilka plasterków sera żółtego
1. Jajko/jajka wbijamy do miski, doprawiamy solą, pieprzem i rozdrobnioną natką, rozkłócamy.2. Kromki maczamy w całości w masie jajecznej.3. Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy kromki, następnie odwracamy je na drugą stronę - możemy w tym momencie nakryć usmażony już wierzch plasterkiem żółtego sera, smażymy chwilę, zdejmujemy z ognia, zjadamy na ciepło.