Reklama

Reklama

Udka kurczaka w pachnących ziołach

Delikatne mięso oraz aromatyczne dodatki to wyjątkowo zgrany duet. Warto wypróbować nasze sposoby na podkreślenie smaku drobiu.

Na sposób azjatycki z kolendrą

Składniki

  • 8 podudzi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 4–5 gałązek świeżej kolendry

Składniki - przyprawy i dodatki

  • 1 kawałek (ok. 2 cm) świeżego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • suszona kolendra
  • 4 łyżeczki oleju
  • 2 łyżki sezamu
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Podudzia umyj, wytrzyj do sucha. Lekko oprósz pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz, potnij w grubsze plasterki. Imbir obierz, zeskrob łyżeczką do herbaty albo drobno zetrzyj (tak jak ziemniaki na placki). Czosnek przeciśnij przez praskę. Kolendrę opłucz, osusz, gałązki porwij na kawałki. 

2. Do miseczki wlej sos sojowy i miód. Dodaj musztardę, 1 łyżeczkę suszonej kolendry, rozdrobniony czosnek, cebulę i imbir oraz połowę ziarenek sezamu. Mieszaj, aż składniki glazury dobrze się połączą. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso. Posmaruj je glazurą. Smaż, aż zacznie się ona lekko karmelizować. Zmniejsz płomień. Smaż jeszcze 5 minut. Mięso posyp kawałeczkami gałązek świeżej kolendry, plasterkami chili oraz resztą sezamu. 

Reklama

Rozmarynowe w cydrze

Składniki

  • 8 podudzi kurczaka
  • 2/3 szkl. cydru
  • 2 plasterki boczku wędzonego
  • 4 gałązki rozmarynu

Składniki - przyprawy i dodatki

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki calvadosu
  • 1 cebula suszony tymianek
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania

1. Podudzia umyj, wytrzyj. Posyp solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i słodką papryką. Plasterki boczku pokrój w kosteczkę. Rozmaryn umyj, osusz, połowę porwij na kawałki. 

2. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Włóż mięso. Szybko obsmaż je ze wszystkich stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. Wlej calvados, podgrzewaj, aż wyparuje połowa alkoholu. Dodaj do podudzi. Podlej cydrem. Posyp rozmarynem oraz boczkiem. 

3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 40 minut. Obłóż resztą rozmarynu i ew. pomidorkami.


Po francusku z szałwią

Składniki

  • 4 udka kurczaka
  • 1 cytryna
  • 3-4 gałązki szałwii
  • 4 szalotki

Składniki - przyprawy

  • 2 łyżki masła
  • 2 szkl. bulionu
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka mąki pszennej

1. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj, pokrój ją w cienkie plasterki. Szałwię opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Czosnek i szalotki obierz, grubo posiekaj. Udka kurczaka umyj, wytrzyj. Posyp solą i pieprzem. Obłóż czosnkiem, szalotkami i cytryną. Odłóż na godzinę. 

2. Na patelni rozgrzej masło. Włóż udka. Szybko je obsmaż. Dodaj składniki, którymi były obłożone. Mięso posyp listkami szałwii. Podlej bulionem. Duś pod przykryciem ok. 35 minut. Pod koniec sos zagęść mąką pszenną wymieszaną z 4 łyżkami wody. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. 


Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy