Udka kurczaka w pachnących ziołach

Delikatne mięso oraz aromatyczne dodatki to wyjątkowo zgrany duet. Warto wypróbować nasze sposoby na podkreślenie smaku drobiu.

Na sposób azjatycki z kolendrą

Składniki

  • 8 podudzi kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 papryczka chili
  • 2 ząbki czosnku
  • 4–5 gałązek świeżej kolendry

Składniki - przyprawy i dodatki

  • 1 kawałek (ok. 2 cm) świeżego imbiru
  • 4 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka ostrej musztardy
  • 3 łyżki płynnego miodu
  • suszona kolendra
  • 4 łyżeczki oleju
  • 2 łyżki sezamu
  • pieprz

Sposób przygotowania

1. Podudzia umyj, wytrzyj do sucha. Lekko oprósz pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz, potnij w grubsze plasterki. Imbir obierz, zeskrob łyżeczką do herbaty albo drobno zetrzyj (tak jak ziemniaki na placki). Czosnek przeciśnij przez praskę. Kolendrę opłucz, osusz, gałązki porwij na kawałki. 

2. Do miseczki wlej sos sojowy i miód. Dodaj musztardę, 1 łyżeczkę suszonej kolendry, rozdrobniony czosnek, cebulę i imbir oraz połowę ziarenek sezamu. Mieszaj, aż składniki glazury dobrze się połączą. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso. Posmaruj je glazurą. Smaż, aż zacznie się ona lekko karmelizować. Zmniejsz płomień. Smaż jeszcze 5 minut. Mięso posyp kawałeczkami gałązek świeżej kolendry, plasterkami chili oraz resztą sezamu. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje