Udka kurczaka w pachnących ziołach

Delikatne mięso oraz aromatyczne dodatki to wyjątkowo zgrany duet. Warto wypróbować nasze sposoby na podkreślenie smaku drobiu.

Udka po azjatycku
Udka po azjatycku123RF/PICSEL

Na sposób azjatycki z kolendrą

Sposób przygotowania

1. Podudzia umyj, wytrzyj do sucha. Lekko oprósz pieprzem. Cebulę obierz, pokrój w kosteczkę. Chili rozetnij, usuń pestki, strączek opłucz, potnij w grubsze plasterki. Imbir obierz, zeskrob łyżeczką do herbaty albo drobno zetrzyj (tak jak ziemniaki na placki). Czosnek przeciśnij przez praskę. Kolendrę opłucz, osusz, gałązki porwij na kawałki. 

2. Do miseczki wlej sos sojowy i miód. Dodaj musztardę, 1 łyżeczkę suszonej kolendry, rozdrobniony czosnek, cebulę i imbir oraz połowę ziarenek sezamu. Mieszaj, aż składniki glazury dobrze się połączą. 

3. Na patelni rozgrzej olej. Włóż mięso. Posmaruj je glazurą. Smaż, aż zacznie się ona lekko karmelizować. Zmniejsz płomień. Smaż jeszcze 5 minut. Mięso posyp kawałeczkami gałązek świeżej kolendry, plasterkami chili oraz resztą sezamu. 

Zmysłowe smaki: Kacze udka z brzoskwiniamiInteria.tv
Udka z rozmarynem
Udka z rozmarynem123RF/PICSEL

Rozmarynowe w cydrze

Sposób przygotowania

1. Podudzia umyj, wytrzyj. Posyp solą, pieprzem, suszonym tymiankiem i słodką papryką. Plasterki boczku pokrój w kosteczkę. Rozmaryn umyj, osusz, połowę porwij na kawałki. 

2. Na patelni rozgrzej olej z masłem. Włóż mięso. Szybko obsmaż je ze wszystkich stron. Przełóż do żaroodpornego naczynia. Cebulę i czosnek obierz, posiekaj, zeszklij na tłuszczu ze smażenia mięsa. Wlej calvados, podgrzewaj, aż wyparuje połowa alkoholu. Dodaj do podudzi. Podlej cydrem. Posyp rozmarynem oraz boczkiem. 

3. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180 st. Piecz 40 minut. Obłóż resztą rozmarynu i ew. pomidorkami.

Zmysłowe smaki: Kacze udka z brzoskwiniamiInteria.tv
Udko z kurczaka
Udko z kurczaka123RF/PICSEL

Po francusku z szałwią

1. Cytrynę polej wrzątkiem, wytrzyj, pokrój ją w cienkie plasterki. Szałwię opłucz, osusz, listki oderwij od gałązek. Czosnek i szalotki obierz, grubo posiekaj. Udka kurczaka umyj, wytrzyj. Posyp solą i pieprzem. Obłóż czosnkiem, szalotkami i cytryną. Odłóż na godzinę. 

2. Na patelni rozgrzej masło. Włóż udka. Szybko je obsmaż. Dodaj składniki, którymi były obłożone. Mięso posyp listkami szałwii. Podlej bulionem. Duś pod przykryciem ok. 35 minut. Pod koniec sos zagęść mąką pszenną wymieszaną z 4 łyżkami wody. Przypraw do smaku solą oraz pieprzem. 

Pieczone ćwiartki z kurczaka - pyszny sposób na obiadInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas