Reklama

Reklama

Udka w sosie grzybowym

Smaczny obiad dla całej rodziny.

Składniki

  • 4 ćwiartki z kurczaka
  • dwie garści suszonych grzybów (namoczonych kilka godzin wcześniej)
  • duża cebula
  • główka czosnku
  • pęczek natki pietruszki
  • 350 g śmietanki 30 proc.
  • 200 ml bulionu
  • sól, pieprz czarny
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki oleju rzepakowego

Składniki - opcjonalnie

  • 3 łyżki parmezanu

Sposób przygotowania

Kurczaka omyć, osuszyć, dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Na patelni mocno rozgrzać łyżkę masła klarowanego z dwoma łyżkami oleju rzepakowego. Obsmażyć kurczaka z każdej strony na złoty kolor. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do góry.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić rozgniecione ząbki czosnku i podsmażyć przez ok. minutę. Dorzucić pokrojoną w piórka cebulę. Następnie wrzucić pokrojone w paski suszone grzyby. Smażyć wszystko razem kilka minut. Śmietankę wymieszać z bulionem i wylać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia, dodaję parmezan, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodaję pęczek posiekanej pietruszki. 
Sosem zalać przygotowanego wcześniej kurczaka. Wszystko piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około godzinę. 

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje