Udka w sosie grzybowym
Smaczny obiad dla całej rodziny.
Składniki
- 4 ćwiartki z kurczaka
- dwie garści suszonych grzybów (namoczonych kilka godzin wcześniej)
- duża cebula
- główka czosnku
- pęczek natki pietruszki
- 350 g śmietanki 30 proc.
- 200 ml bulionu
- sól, pieprz czarny
- 2 łyżki masła
- 2 łyżki oleju rzepakowego
- opcjonalnie
- 3 łyżki parmezanu
Sposób przygotowania
Kurczaka omyć, osuszyć, dokładnie natrzeć solą i pieprzem. Na patelni mocno rozgrzać łyżkę masła klarowanego z dwoma łyżkami oleju rzepakowego. Obsmażyć kurczaka z każdej strony na złoty kolor. Ułożyć w naczyniu żaroodpornym skórką do góry.
Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła, wrzucić rozgniecione ząbki czosnku i podsmażyć przez ok. minutę. Dorzucić pokrojoną w piórka cebulę. Następnie wrzucić pokrojone w paski suszone grzyby. Smażyć wszystko razem kilka minut. Śmietankę wymieszać z bulionem i wylać na patelnię. Doprowadzić do wrzenia, dodaję parmezan, doprawić solą i pieprzem. Na końcu dodaję pęczek posiekanej pietruszki.
Sosem zalać przygotowanego wcześniej kurczaka. Wszystko piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni około godzinę.