Wafelki z masą kajmakowo-daktylową

Tym razem smarujemy wafle masą kajmakowo-daktylową. Dzięki niej deser rozpływa się w ustach. To nasza ulubiona przekąska!

Z gotowych wafli możesz wycinać różne kaształty.
Z gotowych wafli możesz wycinać różne kaształty. 123RF/PICSEL

Składniki:

  • opakowanie bezglutenowych wafli
  • 30 dkg krówek mlecznych
  • 10 dkg krówek kakaowych lub irysów sezamowych
  • 10 dag mleka w proszku
  • ½ szklanki mleka
  • 5 dkg cukru
  • 10 dkg masła
  • cukier waniliowy
  • ½ opakowania daktyli
  • 4 suszone figi

Sposób przygotowania:

Mleko w proszku zmiksować z mlekiem, cukrem waniliowym, cukrem i masłem. Na patelni powoli roztopić krówki. Daktyle i figi bardzo drobno posiekać.

Do krówek dodać zmiksowane mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia, wrzucić bakalie i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu, cały czas mieszając. Kwadratowa tortownice wyłożyć wafelkami bezglutenowymi, również boki.

Wylać masę, na wierzch nałożyć kolejną warstwę wafelków, przykryć folią aluminiową i przykryć deseczką, włożyć do lodówki, aby stężało, kroić na kwadraciki.

INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas