Wafelki z masą kajmakowo-daktylową
Tym razem smarujemy wafle masą kajmakowo-daktylową. Dzięki niej deser rozpływa się w ustach. To nasza ulubiona przekąska!
Składniki:
- opakowanie bezglutenowych wafli
- 30 dkg krówek mlecznych
- 10 dkg krówek kakaowych lub irysów sezamowych
- 10 dag mleka w proszku
- ½ szklanki mleka
- 5 dkg cukru
- 10 dkg masła
- cukier waniliowy
- ½ opakowania daktyli
- 4 suszone figi
Sposób przygotowania:
Mleko w proszku zmiksować z mlekiem, cukrem waniliowym, cukrem i masłem. Na patelni powoli roztopić krówki. Daktyle i figi bardzo drobno posiekać.
Do krówek dodać zmiksowane mleko i mieszając doprowadzić do wrzenia, wrzucić bakalie i jeszcze chwilę potrzymać na ogniu, cały czas mieszając. Kwadratowa tortownice wyłożyć wafelkami bezglutenowymi, również boki.
Wylać masę, na wierzch nałożyć kolejną warstwę wafelków, przykryć folią aluminiową i przykryć deseczką, włożyć do lodówki, aby stężało, kroić na kwadraciki.