Warzywa, które warto uprawiać na balkonie
Jeśli mają wyrosnąć i wydać obfity plon, muszą mieć odpowiednią ilość ziemi. Dlatego trzeba je sadzić lub siać w dużych skrzyniach lub doniczkach.
Ogórek
Najlepiej rosną w ziemi kompostowej na słonecznych balkonach. Po posadzeniu i podlaniu należy posypać powierzchnię ziemi żwirem lub keramzytem - to zapobiegnie utracie wilgoci.
Podlewamy co 1-2 dni, podczas upałów 2 razy dziennie.
Cukinia
Może rosnąć w niezbyt żyznej ziemi, ale musi stać w miejscu słonecznym i osłoniętym od wiatru. Podczas upalnego lata warto ją zacieniać - gdy jest gorąco, nie zawiązuje owoców. W połowie lata można ją zasilić nawozem uniwersalnym.
Patison
Dobrze rośnie w takich warunkach, jak cukinia, ale donica, w której go sadzimy, musi być naprawdę duża (powyżej 10 l). Nim nasypiesz do niej ziemi, na dno połóż kilka garści liści pokrzywy, mniszka lub ogórecznika (są naturalnym nawozem).
Pomidor
Obok donicy z pomidorem ustaw doniczkę z aksamitką - będzie lepiej rósł. Posadź go w żyznej ziemi, postaw w pełnym słońcu i dużo podlewaj. Zawsze wylewaj wodę z podstawki.
Sałata
Latem najlepiej siać odmiany Nobellan i Jiska - nie wybijają w pęd kwiatowy. Lubią przepuszczalną ziemię, obfite podlewanie i rozproszone światło.
Szczypiorek
Najlepiej rośnie w ziemi lekko kwaśnej i żyznej. Kiełkuje po 2-3 tygodniach - młodziutkim roślinom szkodzi bezpośrednie słońce. Trzeba go podlewać obficie, ale dopiero wtedy, gdy ziemia w doniczce lekko przeschnie.