Reklama

Reklama

Warzywa smażone w cieście

Wyśmienite na przekąskę albo jako dodatek do mięsa.

Cebulowe kąski

Składniki

  • 2–3 cebule
  • 2 szkl. maślanki,
  • ok. 2/3 szkl. mąki pszennej,
  • 2 żółtka
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1 białko
  • 3 łyżki mielonych orzeszków ziemnych
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

1. Cebule obierz, pokrój na kawałeczki. Włóż je do miseczki. Zalej maślanką i odstaw na 30 minut. 

2. W tym czasie mąkę przesiej do miseczki. Zrób wgłębienie. Wlej do niego żółtka i mleko. Wsyp sporą szczyptę soli oraz orzeszki ziemne. Wymieszaj mikserem. Olej rozgrzej we frytownicy albo głębokim garnku. 

3. Kawałeczki cebuli wyjmij z maślanki. Osusz papierowym ręcznikiem. Białko ubij na sztywno. Pianę z białka połącz z ciastem. Zanurzaj w nim partiami kawałki cebuli. Od razu wkładaj je na rozgrzany olej. Smaż przez 1-2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku. 

Reklama

Krążki cukiniowe

Składniki

  • 2 cienkie cukinie (w sumie ok. 50 dag)
  • 2 jajka
  • 4–5 łyżek oliwy
  • 2 ząbki czosnku
  • 10 łyżek tartego sera typu parmezan
  • ok. 15 migdałów (bez skórki)
  • 2 łyżeczki suszonego oregano
  • sól morska
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

1. Migdały zrumień na suchej patelni, mieszając, przestudź. Potem zmiel je w młynku do orzechów. Cukinie umyj, odetnij końce, resztę pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm. W miseczce wymieszaj tarty parmezan, migdały oraz suszone oregano. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą. 

2. Plasterki cukinii oprósz solą, posmaruj czosnkową oliwą, zanurz w roztrzepanych jajkach. Potem obtocz je w serze z migdałami. Włóż na rozgrzany olej. Smaż po 1-2 minuty z każdej strony. Tak przygotowaną cukinię możesz podawać z keczupem.

Kalafiorowe różyczki

Składniki

  • 1 kalafior
  • 1 szkl. jasnego piwa,
  • 1 szkl. mleka
  • ok. 2 szkl. mąki pszennej
  • 2 łyżeczki przyprawy curry
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
  • 1 niepełna łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • ok. 1 l oleju do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

1. Piwo oraz mleko wlej do wysokiego naczynia. Dosyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj curry, paprykę oraz sól. Składniki wymieszaj mikserem, tak by powstało gładkie i dosyć gęste ciasto. Przykryj je i odstaw na ok. 10 minut. 

2. Kalafior oczyść, dobrze umyj, osusz i podziel na małe różyczki. W głębokim garnku albo we frytownicy mocno rozgrzej olej. Różyczki kalafiora zanurzaj w cieście, tak by były nim całkowicie pokryte. Wkładaj na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor (4-5 minut). Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj np. z sosem czosnkowym. 

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje