Warzywa smażone w cieście
Wyśmienite na przekąskę albo jako dodatek do mięsa.
Cebulowe kąski
Sposób przygotowania
1. Cebule obierz, pokrój na kawałeczki. Włóż je do miseczki. Zalej maślanką i odstaw na 30 minut.
2. W tym czasie mąkę przesiej do miseczki. Zrób wgłębienie. Wlej do niego żółtka i mleko. Wsyp sporą szczyptę soli oraz orzeszki ziemne. Wymieszaj mikserem. Olej rozgrzej we frytownicy albo głębokim garnku.
3. Kawałeczki cebuli wyjmij z maślanki. Osusz papierowym ręcznikiem. Białko ubij na sztywno. Pianę z białka połącz z ciastem. Zanurzaj w nim partiami kawałki cebuli. Od razu wkładaj je na rozgrzany olej. Smaż przez 1-2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku.
Krążki cukiniowe
Sposób przygotowania
1. Migdały zrumień na suchej patelni, mieszając, przestudź. Potem zmiel je w młynku do orzechów. Cukinie umyj, odetnij końce, resztę pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm. W miseczce wymieszaj tarty parmezan, migdały oraz suszone oregano. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą.
2. Plasterki cukinii oprósz solą, posmaruj czosnkową oliwą, zanurz w roztrzepanych jajkach. Potem obtocz je w serze z migdałami. Włóż na rozgrzany olej. Smaż po 1-2 minuty z każdej strony. Tak przygotowaną cukinię możesz podawać z keczupem.
Kalafiorowe różyczki
Sposób przygotowania
1. Piwo oraz mleko wlej do wysokiego naczynia. Dosyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj curry, paprykę oraz sól. Składniki wymieszaj mikserem, tak by powstało gładkie i dosyć gęste ciasto. Przykryj je i odstaw na ok. 10 minut.
2. Kalafior oczyść, dobrze umyj, osusz i podziel na małe różyczki. W głębokim garnku albo we frytownicy mocno rozgrzej olej. Różyczki kalafiora zanurzaj w cieście, tak by były nim całkowicie pokryte. Wkładaj na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor (4-5 minut). Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj np. z sosem czosnkowym.