Warzywa smażone w cieście
Wyśmienite na przekąskę albo jako dodatek do mięsa.

Cebulowe kąski
Składniki
- 2–3 cebule
- 2 szkl. maślanki,
- ok. 2/3 szkl. mąki pszennej,
- 2 żółtka
- 2/3 szkl. mleka
- 1 białko
- 3 łyżki mielonych orzeszków ziemnych
- sól
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
1. Cebule obierz, pokrój na kawałeczki. Włóż je do miseczki. Zalej maślanką i odstaw na 30 minut. 2. W tym czasie mąkę przesiej do miseczki. Zrób wgłębienie. Wlej do niego żółtka i mleko. Wsyp sporą szczyptę soli oraz orzeszki ziemne. Wymieszaj mikserem. Olej rozgrzej we frytownicy albo głębokim garnku. 3. Kawałeczki cebuli wyjmij z maślanki. Osusz papierowym ręcznikiem. Białko ubij na sztywno. Pianę z białka połącz z ciastem. Zanurzaj w nim partiami kawałki cebuli. Od razu wkładaj je na rozgrzany olej. Smaż przez 1-2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku.

Krążki cukiniowe
Składniki
- 2 cienkie cukinie (w sumie ok. 50 dag)
- 2 jajka
- 4–5 łyżek oliwy
- 2 ząbki czosnku
- 10 łyżek tartego sera typu parmezan
- ok. 15 migdałów (bez skórki)
- 2 łyżeczki suszonego oregano
- sól morska
- olej do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
1. Migdały zrumień na suchej patelni, mieszając, przestudź. Potem zmiel je w młynku do orzechów. Cukinie umyj, odetnij końce, resztę pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm. W miseczce wymieszaj tarty parmezan, migdały oraz suszone oregano. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą. 2. Plasterki cukinii oprósz solą, posmaruj czosnkową oliwą, zanurz w roztrzepanych jajkach. Potem obtocz je w serze z migdałami. Włóż na rozgrzany olej. Smaż po 1-2 minuty z każdej strony. Tak przygotowaną cukinię możesz podawać z keczupem.

Kalafiorowe różyczki
Składniki
- 1 kalafior
- 1 szkl. jasnego piwa,
- 1 szkl. mleka
- ok. 2 szkl. mąki pszennej
- 2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
- 1 niepełna łyżeczka soli
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ok. 1 l oleju do głębokiego smażenia
Sposób przygotowania
1. Piwo oraz mleko wlej do wysokiego naczynia. Dosyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj curry, paprykę oraz sól. Składniki wymieszaj mikserem, tak by powstało gładkie i dosyć gęste ciasto. Przykryj je i odstaw na ok. 10 minut. 2. Kalafior oczyść, dobrze umyj, osusz i podziel na małe różyczki. W głębokim garnku albo we frytownicy mocno rozgrzej olej. Różyczki kalafiora zanurzaj w cieście, tak by były nim całkowicie pokryte. Wkładaj na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor (4-5 minut). Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj np. z sosem czosnkowym.