Warzywa smażone w cieście

Wyśmienite na przekąskę albo jako dodatek do mięsa.

Cebula smażona
Cebula smażona123RF/PICSEL

Cebulowe kąski

Sposób przygotowania

1. Cebule obierz, pokrój na kawałeczki. Włóż je do miseczki. Zalej maślanką i odstaw na 30 minut. 

2. W tym czasie mąkę przesiej do miseczki. Zrób wgłębienie. Wlej do niego żółtka i mleko. Wsyp sporą szczyptę soli oraz orzeszki ziemne. Wymieszaj mikserem. Olej rozgrzej we frytownicy albo głębokim garnku. 

3. Kawałeczki cebuli wyjmij z maślanki. Osusz papierowym ręcznikiem. Białko ubij na sztywno. Pianę z białka połącz z ciastem. Zanurzaj w nim partiami kawałki cebuli. Od razu wkładaj je na rozgrzany olej. Smaż przez 1-2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku. 

Przepis na faszerowaną cebulęInteria Kulinaria
Krążki cukiniowe
Krążki cukiniowe123RF/PICSEL

Krążki cukiniowe

Sposób przygotowania

1. Migdały zrumień na suchej patelni, mieszając, przestudź. Potem zmiel je w młynku do orzechów. Cukinie umyj, odetnij końce, resztę pokrój w plasterki o grubości ok. 1 cm. W miseczce wymieszaj tarty parmezan, migdały oraz suszone oregano. Czosnek obierz, przeciśnij przez praskę. Wymieszaj go z oliwą. 

2. Plasterki cukinii oprósz solą, posmaruj czosnkową oliwą, zanurz w roztrzepanych jajkach. Potem obtocz je w serze z migdałami. Włóż na rozgrzany olej. Smaż po 1-2 minuty z każdej strony. Tak przygotowaną cukinię możesz podawać z keczupem.

Placki z cukinii - lepsze niż ziemniaczaneInteria Kulinaria
Kalafior w panierce
Kalafior w panierce123RF/PICSEL

Kalafiorowe różyczki

Sposób przygotowania

1. Piwo oraz mleko wlej do wysokiego naczynia. Dosyp mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodaj curry, paprykę oraz sól. Składniki wymieszaj mikserem, tak by powstało gładkie i dosyć gęste ciasto. Przykryj je i odstaw na ok. 10 minut. 

2. Kalafior oczyść, dobrze umyj, osusz i podziel na małe różyczki. W głębokim garnku albo we frytownicy mocno rozgrzej olej. Różyczki kalafiora zanurzaj w cieście, tak by były nim całkowicie pokryte. Wkładaj na rozgrzany tłuszcz i smaż na złoty kolor (4-5 minut). Osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku. Podawaj np. z sosem czosnkowym. 

Jak przyrządzić pieczonego kalafiora?Interia Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas