Warzywa smażone w cieście

Wyśmienite na przekąskę albo jako dodatek do mięsa.

Cebulowe kąski

Składniki

  • 2–3 cebule
  • 2 szkl. maślanki,
  • ok. 2/3 szkl. mąki pszennej,
  • 2 żółtka
  • 2/3 szkl. mleka
  • 1 białko
  • 3 łyżki mielonych orzeszków ziemnych
  • sól
  • olej do głębokiego smażenia

Sposób przygotowania

1. Cebule obierz, pokrój na kawałeczki. Włóż je do miseczki. Zalej maślanką i odstaw na 30 minut. 

2. W tym czasie mąkę przesiej do miseczki. Zrób wgłębienie. Wlej do niego żółtka i mleko. Wsyp sporą szczyptę soli oraz orzeszki ziemne. Wymieszaj mikserem. Olej rozgrzej we frytownicy albo głębokim garnku. 

3. Kawałeczki cebuli wyjmij z maślanki. Osusz papierowym ręcznikiem. Białko ubij na sztywno. Pianę z białka połącz z ciastem. Zanurzaj w nim partiami kawałki cebuli. Od razu wkładaj je na rozgrzany olej. Smaż przez 1-2 minuty. Wyjmij łyżką cedzakową i osącz na papierowym ręczniku. 

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje