Warzywa z lekkim farszem

Kalarepka nadziewana mięsem
Kalarepka nadziewana mięsem123RF/PICSEL

Kalarepki pieczone z ziemniakami

Składniki

  • 8 kalarepek jednakowej wielkości
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
  • 15 dag drobiowego mięsa mielonego
  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki posiekanych płatków owsianych
  • 1 łyżka ostrego keczupu qpo 1 łyżeczce mielonej słodkiej
  • i ostrej papryki
  • po szczypcie kminku i kozieradki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej

- dodatki

  • 80 dag ziemniaków
  • 1/2 pęczka grubego szczypioru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta kminku
  • świeże zioła

Sposób przygotowania

Faszerowana kalarepa - wyborna przekąskaInteria KulinariaInteria Kulinaria
Nadziewane bataty
Nadziewane bataty123RF/PICSEL

Bataty napełnione białym serem

Składniki

  • 4 równe, średniej wielkości bataty
  • 4 łyżki pokruszonego sera typu feta lub sera bałkańskiego
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 4 łyżki masła
  • 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • szczypta suszonego chili
  • sól morska
  • świeżo mielony pieprz

Sposób przygotowania

Najlepszy przepis na pieczone ziemniakiInteria KulinariaInteria Kulinaria
Nadziewane cebule
Nadziewane cebule123RF/PICSEL

Cebulowe miseczki z mięsem

Składniki

  • 8 cebul podobnej wielkości
  • 15 dag drobiowego mięsa mielonego
  • 10 dag pieczarek
  • 8 małych pomidorków lub
  • 4 suszone z zalewy
  • 1 mała czerwona papryka
  • 4 łyżki startego żółtego sera
  • 4 łyżki jogurtu greckiego
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 płaska łyżka tymianku
  • po 1/2 łyżeczki startej gałki muszkatołowej i czombru
  • po 1/2 łyżeczki słodkiej i wędzonej papryki
  • szczypta cukru
  • sól morska
  • czarny mielony pieprz
  • oliwa
4 porcji

Sposób przygotowania

Przepis na faszerowaną cebulęInteria KulinariaInteria Kulinaria
Nadziewane ziemniaki
Nadziewane ziemniaki123RF/PICSEL

Jarzynowe kokilki z szynką drobiową

Składniki

  • po 4 równe ziemniaki i cebule
  • 4 plastry szynki drobiowej
  • 1 marchewka
  • po 1/2 pęczka natki pietruszki i cienkiego szczypiorku
  • 3 łyżki prażonej cebulki
  • 1 łyżeczka pikantnego keczupu
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • oliwa
4 porcji

Sposób przygotowania

Doskonałe calzone z warzywamiInteria Kulinaria
Panierowane papryczki
Panierowane papryczki123RF/PICSEL

Panierowane papryczki jalapeno

Składniki

  • 15 papryczek jalapeno
  • 15 dag serka do smarowania
  • 1 kulka mozzarelli
  • 3 łyżki startego parmezanu
  • po 3 łyżki mąki pszennej kukurydzianej i ziemniaczanej
  • 1 szkl. maślanki
  • 10 dag krakersów
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 2 łyżki granulowanego czosnku
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • sól
  • pieprz
  • olej
5 porcji

Sposób przygotowania

Przepis na faszerowaną paprykęInteria KulinariaInteria Kulinaria
Tina
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?