Reklama

Reklama

Warzywa z lekkim farszem

Smaczny obiad dla całej rodziny!

Kalarepki pieczone z ziemniakami

Składniki

  • 8 kalarepek jednakowej wielkości
  • 1 szkl. ugotowanej kaszy gryczanej
  • 15 dag drobiowego mięsa mielonego
  • 8 cienkich plasterków wędzonego boczku
  • 2 marchewki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 łyżki posiekanych płatków owsianych
  • 1 łyżka ostrego keczupu qpo 1 łyżeczce mielonej słodkiej
  • i ostrej papryki
  • po szczypcie kminku i kozieradki
  • sól
  • pieprz ziołowy
  • olej

Składniki - dodatki

  • 80 dag ziemniaków
  • 1/2 pęczka grubego szczypioru
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • szczypta kminku
  • świeże zioła

Sposób przygotowania

1. Kalarepki umyj i obierz cieniutko ze skórki. Przetnij w poprzek na połowy i obgotuj w osolonej wodzie - tylko tyle, by lekko zmiękły (ok. 5 min). Odcedź je i ostudź. Wydrąż środki, miąższ drobniutko posiekaj. 

2. Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką pod strumieniem zimnej wody i obgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku z kminkiem. Odcedź i wymieszaj z oliwą. Mięso do farszu podsmaż na oleju, przestudź. 

3. Mięso wymieszaj z pokrojonym miąższem, kaszą, posiekanymi na małe kawałeczki marchewkami i cebulą, jajkiem oraz płatkami. Dodaj keczup i przyprawy. Dopraw też do smaku solą oraz pieprzem. Farszem nadziej wydrążone kalarepki. 

4. Każdą owiń boczkiem i zepnij wykałaczką. Ziemniaki potnij na połówki, ułóż w żaroodpornej formie. Na nich połóż kalarepki. Naczynie przykryj. Piecz 30 min w 170 st. Odkryj i piecz 10 min. Danie podaj posypane szczypiorem i ziołami. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje