Warzywa z lekkim farszem

Smaczny obiad dla całej rodziny!

Kalarepka nadziewana mięsem
Kalarepka nadziewana mięsem123RF/PICSEL

Kalarepki pieczone z ziemniakami

Sposób przygotowania

1. Kalarepki umyj i obierz cieniutko ze skórki. Przetnij w poprzek na połowy i obgotuj w osolonej wodzie - tylko tyle, by lekko zmiękły (ok. 5 min). Odcedź je i ostudź. Wydrąż środki, miąższ drobniutko posiekaj. 

2. Ziemniaki wyszoruj miękką szczoteczką pod strumieniem zimnej wody i obgotuj przez 5 minut w osolonym wrzątku z kminkiem. Odcedź i wymieszaj z oliwą. Mięso do farszu podsmaż na oleju, przestudź. 

3. Mięso wymieszaj z pokrojonym miąższem, kaszą, posiekanymi na małe kawałeczki marchewkami i cebulą, jajkiem oraz płatkami. Dodaj keczup i przyprawy. Dopraw też do smaku solą oraz pieprzem. Farszem nadziej wydrążone kalarepki. 

4. Każdą owiń boczkiem i zepnij wykałaczką. Ziemniaki potnij na połówki, ułóż w żaroodpornej formie. Na nich połóż kalarepki. Naczynie przykryj. Piecz 30 min w 170 st. Odkryj i piecz 10 min. Danie podaj posypane szczypiorem i ziołami. 

Faszerowana kalarepa - wyborna przekąskaInteria Kulinaria
Nadziewane bataty
Nadziewane bataty123RF/PICSEL

Bataty napełnione białym serem

Sposób przygotowania

1. Bataty wyszoruj ostrą ściereczką. Obetnij ogonek. Ważne, by bataty miały podobną wielkość, dzięki temu równo się upieką. Każdy batat połóż na kawałku folii aluminiowej. Na górze delikatnie natnij wzdłuż skórkę. W nacięcie włóż po łyżce masła lub oleju kokosowego i oprósz kuminem, cynamonem oraz chili. Posyp małą szczyptą soli oraz pieprzu. 

2. Każdą bulwę zawiń w folię, połóż na blaszce i włóż do piekarnika nagrzanego do 180 st. Piecz 40-50 minut (wbity w nienóż powinien gładko wejść w miąższ. Bataty ostrożnie odwiń z folii (uważaj, bo są bardzo gorące!). Nie wyłączaj piekarnika. 

3. Bataty ułóż na blaszce z pergaminem i posyp fetą - możesz ją wymieszać z serem pleśniowym lub żółtym serem startym na grubej tarce. Piecz w 160 st. przez 10 minut. 

4. Podawaj posypane posiekaną natką pietruszki, np. karbowanej. Zamiast pietruszki użyj natki kolendry. Upieczone bataty ew. oprósz szczyptą kurkumy lub curry. 

Najlepszy przepis na pieczone ziemniakiInteria Kulinaria
Nadziewane cebule
Nadziewane cebule123RF/PICSEL

Cebulowe miseczki z mięsem

Sposób przygotowania

1. Zagotuj litr osolonej i posłodzonej wody. Cebule obierz i zetnij same czubki. Wrzuć je do wrzącej wody i obgotuj 2-3 minuty. Odcedź i poczekaj, aż ostygną. Wydrąż środki i pokrój je jak najdrobniej. Wody nie wylewaj - ugotuj na niej np. rosół lub inną zupę. 

2. Na 1 łyżce oliwy przesmaż mięso. Dodaj umyte i osuszone pieczarki pokrojone na małe kawałeczki. Następnie dorzuć drobniutko posiekane pomidorki oraz paprykę. Do mięsa dołóż pokrojony miąższ z cebuli. Dopraw do smaku tymiankiem, gałką, paprykami, solą i pieprzem. Mięsem nafaszeruj wydrążone cebule. Rozgrzej piekarnik do 170 st. Foremkę wysmaruj oliwą.

3. Połóż cebule. Jogurt (najlepiej taki o obniżonej zawartości tłuszczu), zmiksuj z czombrem i ze szczyptą soli oraz pieprzu. Polej cebulki tak, by wpłynął do środka. Naczynie przykryj i wstaw do piekarnika. Zapiekaj przez 30 minut. 

4. Zdejmij pokrywkę i posyp cebule żółtym serem. Polej powstałym sosem i zapiecz, najlepiej z włączonym termoobiegiem, przez 4-5 minut. Podawaj na ciepło, ew. posypane świeżymi ziołami. 

Przepis na faszerowaną cebulęInteria Kulinaria
Nadziewane ziemniaki
Nadziewane ziemniaki123RF/PICSEL

Jarzynowe kokilki z szynką drobiową

Sposób przygotowania

1. Zagotuj litr osolonej wody. Wrzuć wyszorowane ziemniaki i gotuj przez 5 minut. Cebule obierz i odetnij z nich czubki. Dorzuć do ziemniaków i obgotuj przez 5 minut. Warzywa odcedź i poczekaj, aż przestygną. Ziemniaki lekko wydrąż, a z cebul wyjmij po 3-4 wewnętrzne warstwy. 

2. Marchewkę obierz i zetrzyj na małych oczkach. Podsmaż na łyżeczce oliwy. Dodaj wyciśnięty czosnek, wymieszaj i zdejmij z patelni. Od razu wmieszaj szynkę pokrojoną na cieniutkie paseczki.

3. Wsyp paprykę, tymianek i kurkumę, oraz po szczypcie soli i pieprzu. Na końcu dodaj keczup, posiekaną zieleninę i cebulkę. 

4. Przygotowanym farszem ponadziewaj warzywa. Ułóż je w naczyniu do zapiekania posmarowanym cienko oliwą. Podlej kilkoma łyżkami wody lub rosołu. Przykryj i zapiecz w 170 st. przez ok. 30 minut. Odkryj i ew. posyp ulubionym serem - najbardziej będzie pasować starty lub pokruszony na małe grudki parmezan lub delikatniejszy w smaku żółty ser gouda albo morski.

Doskonałe calzone z warzywamiInteria Kulinaria
Panierowane papryczki
Panierowane papryczki123RF/PICSEL

Panierowane papryczki jalapeno

Sposób przygotowania

1. Papryczki umyj i odetnij ogonki. Natnij wzdłuż i wydrąż ostrożnie środek, wycinając pestki. Zrób to w rękawiczkach gumowych, by nie podrażnić skóry. Zagotuj niecały litr wody i wrzuć jalapeno. Gotuj przez minutę, od ponownego zagotowania się wody. Odcedź i przelej zimną wodą. Odłóż na sitko do odsączenia. 

2. Serek do smarowania zmiksuj z parmezanem, granulowanym czosnkiem, pieprzem i ew. solą. Wymieszaj ze startą na drobnej tarce mozzarellą i posiekaną natką. 

3. Jalapeno dosusz ręcznikiem papierowym. Mąki wymieszaj. Krakersy zmiel w malakserze i połącz z bułką tartą. 

4. Papryczki nafaszeruj serkiem. Zanurz je w maślance i obtocz w mące. Ponownie zmocz w maślance i opanieruj w krakersach. Rozgrzej ok. litr oleju, np. rzepakowego. Wrzucaj tylko po kilka papryczek, by temperatura oleju nie spadła. Smaż je po niecałe 2 minuty, do zrumienienia. Odsącz na ręczniku. Podaj na ciepło lub na zimno.

Przepis na faszerowaną paprykęInteria Kulinaria
Tina
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas