Reklama

Reklama

Warzywne pasztety i terriny

Przygotuj je na wielkanocny stół!

Mozaika z jajkiem

Składniki

  • 2 puszki groszku
  • 6 jajek
  • 1 cebula
  • 3 marchewki
  • 10 dag żółtego sera
  • 8-10 jajek ugotowanych na twardo
  • 3/4 szkl. kaszy manny
  • 1/3 szkl. kaszki kukurydzianej
  • 4 łyżki oleju
  • 2 ząbki czosnku pieprz
  • gałka muszkatołowa
  • sól
  • olej do formy

Marchewki obierz, umyj, gotuj w posolonej wodzie 20 minut. Wyjmij, wystudź, pokrój w kosteczkę. Groszek przełóż na sitko i zostaw tak, aż ocieknie z zalewy. Cebulę obierz, posiekaj. Żółty ser drobno zetrzyj. Przygotowane składniki przełóż do miseczki. Dodaj kaszę mannę i kukurydzianą. Wbij 6 jajek. Wlej olej. Wsyp sól, pieprz i gałkę (do smaku). Dodaj czosnek przeciśnięty przez praskę. Dobrze wymieszaj. Dwie keksówki (10 x 20 cm, ew. jedną większą formę) wyłóż folią aluminiową. Posmaruj cienko olejem. Do tak przygotowanych foremek nałóż po połowie masy warzywnej. Potem w każdej foremce z masą ułóż po 4-5 jajek - jedno za drugim. Wciśnij je w masę. Wierzchy wygładź. Wstaw do piekarnika rozgrzanego wcześniej do temp. 180°C. Piecz 45-55 minut. Wystudź w foremkach. 

Reklama


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje