Warzywny kociołek
Wyjątkowo pikantny!
Składniki:
- 2 małe bakłażany
- 3 cebule
- olej
- 3 papryki (czerwona, żółta i zielona)
- 2 cukinie (mała zielona oraz mała żółta)
- 3 pomidory
- 4 ząbki czosnku
- sól, pieprz
- po 1 łyżce wędzonej i mielonej słodkiej papryki
- rozmaryn, tymianek
- chili w proszku
Przygotowanie:
1. Bakłażany umyj, pokrój w kostkę (możesz je wcześniej obrać - wtedy rozpadną się w trakcie duszenia), delikatnie posól i odstaw, aż puszczą sok. Osusz je papierowym ręcznikiem kuchennym. Obierz i pokrój cebule. Umyte papryki przekrój na połówki, usuń nasiona, miąższ pokrój w dużą kostkę. Obie cukinie pokrój w plasterki.
2. W dużym garnku na rozgrzanym oleju zeszklij na złoto cebulę. Oprósz solą. Wymieszaj. Dodaj papryki, bakłażany i cukinie. Duś, do miękkości, mieszając od czasu do czasu.
3. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Dodaj do potrawki. Duś jeszcze około 10 minut. 4Potrawkę dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną, rozmarynem, tymiankiem i chili. Wymieszaj i duś jeszcze 15 minut. Podaj z ryżem lub pieczywem.