Warzywny kociołek

Wyjątkowo pikantny!

Leczo warzywne
Leczo warzywne123RF/PICSEL

Składniki:

  • 2 małe bakłażany
  • 3 cebule
  • olej
  • 3 papryki (czerwona, żółta i zielona)
  • 2 cukinie (mała zielona oraz mała żółta)
  • 3 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • po 1 łyżce wędzonej i mielonej słodkiej papryki
  • rozmaryn, tymianek
  • chili w proszku

Przygotowanie:

1. Bakłażany umyj, pokrój w kostkę (możesz je wcześniej obrać - wtedy rozpadną się w trakcie duszenia), delikatnie posól i odstaw, aż puszczą sok. Osusz je papierowym ręcznikiem kuchennym. Obierz i pokrój cebule. Umyte papryki przekrój na połówki, usuń nasiona, miąższ pokrój w dużą kostkę. Obie cukinie pokrój w plasterki.

2. W dużym garnku na rozgrzanym oleju zeszklij na złoto cebulę. Oprósz solą. Wymieszaj. Dodaj papryki, bakłażany i cukinie. Duś, do miękkości, mieszając od czasu do czasu.

3. Pomidory sparz, zdejmij skórkę, usuń gniazda nasienne. Miąższ pokrój w drobną kostkę. Dodaj do potrawki. Duś jeszcze około 10 minut. 4Potrawkę dopraw do smaku przeciśniętym przez praskę czosnkiem, solą, pieprzem, papryką słodką i wędzoną, rozmarynem, tymiankiem i chili. Wymieszaj i duś jeszcze 15 minut. Podaj z ryżem lub pieczywem.

Świat kobiety
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas