Weekendowy brunch – przepisy na eleganckie dania
W Polsce coraz popularniejsze stają się brunche, czyli połączenie śniadania (breakfast) i lunchu. Typowy brunch celebruje się z rodziną lub przyjaciółmi, nieśpiesznie spożywając dania charakterystyczne zarówno dla śniadania, jak i obiadu.
Flambirowane naleśniki
Wytrawne gofry
Na suchą patelnię wsypujemy cukier i delikatnie go karmelizujemy. Musimy uważać, aby go nie przypalić bo będzie gorzki. Kiedy cukier zamieni się w brązowy syrop dodajemy do niego startą skórkę z pomarańczy, sok z ½ pomarańczy, sok z cytryny i 2 łyżki syropu z ananasa z puszki. Dokładnie mieszamy i dorzucamy masło. Mieszamy, aż syrop będzie gładki. Na patelni z sosem kładziemy naleśnika, na nim pokrojoną pomarańczę i kawałki ananasa. Składamy naleśnika w trójkąt i dolewamy brandy. Podpalamy sos (nie nachylamy się nad patelnią) i czekamy, aż alkohol się wypali. Wykładamy na talerz i polewamy sosem. Dekorujemy migdałami.
Frittata z marynowanymi pieczarkami
Na maśle podsmażamy szpinak, pokrojone pomidorki, bazylię, posiekany czosnek i cebulkę. W oddzielnym naczyniu mieszamy mleko z jajkami, doprawiamy solą i pieprzem. Wlewamy na patelnię i mieszamy z warzywami. Dodajemy pokrojone pieczarki i mozzarellę. Przez chwilę podsmażamy, po czym wkładamy do piekarnika (razem z patelnią) na ok. 15 minut.
Wytrawne gofry
Sposób przygotowania
Składniki na gofry dokładnie mieszamy i pieczemy w gofrownicy przez kilka minut. W tym czasie w garnku podgrzewamy fasolę razem z koncentratem pomidorowym i keczupem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na patelni podsmażamy boczek i jajko sadzone. Na talerzu kładziemy gofra, na nim jajko sadzone i boczek. Wykładamy fasolkę w sosie pomidorowym i mix sałat. Dekorujemy pietruszką i pomidorkami koktajlowymi.
Smacznego!