Wegański przysmak z tofu
Pyszna sałatka dla wegan

Składniki
- sałatka
- 1/2 szkl. suchej czerwonej soczewicy lub 1 szkl. czerwonej fasolki z puszki
- 1 kostka (20 dag) wędzonego tofu
- 5 sporych pieczarek
- 3 kawałki papryki w occie
- 3 garście rukoli
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- olej
- sos
- 4 łyżki oleju smakowego, np. z czosnkiem
- szczypta mielonego kolorowego pieprzu
Sposób przygotowania
1. Soczewicę przepłucz pod zimną bieżącą wodą. Wrzuć do garnka, wymieszaj z 1 łyżeczką oleju i zalej lekko posolonym wrzątkiem. Gotuj, mieszając, ok. 5 minut (często próbuj, czy soczewica jest już miękka, by się nie rozgotowała). Gotową osącz na sitku i dokładnie ostudź. 2. Pieczarki umyj i wytrzyj papierowym ręcznikiem. Pokrój w plasterki. Wrzuć je na suchą patelnię i podsmaż, aż zbrązowieją i puszczą sok. Odparuj go, wlej 1 łyżeczkę oleju i podsmaż pieczarki (ok. 4 min). Pod koniec wlej sos sojowy. Zdejmij z patelni i ostudź grzyby. 3. Tofu i osączoną z zalewy paprykę pokrój w niezbyt grubą kostkę. Oba składniki wymieszaj z soczewicą i pieczarkami. Na półmisku rozłóż opłukaną i dobrze osączoną rukolę. Na nią wyłóż soczewicę z dodatkami. Olej smakowy wymieszaj z mielonym kolorowym pieprzem. Sosem polej równomiernie sałatkę tuż przed samym podaniem. Serwuj np. z kromkami razowego pieczywa.