Reklama

Reklama

Wegetariański burger z płatkami migdałów

Nie tylko dla wegetarian.

Składniki

  • 4 pszenne bułki
  • 1 opakowanie sałaty roszponki
  • 1 czerwona cebula
  • 75 g migdałów w płatkach np. Bakalland
  • 200 g sezamu np. Bakalland
  • 2 duże bataty
  • 1 duża żółta cukinia
  • 2 szklanki startej marchewki
  • 1 szklanka ugotowanej kaszy jaglanej
  • 1 jajko
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 4 łyżki musztardy
  • Olej
  • Sól i czarny pieprz

Sposób przygotowania

Bataty obieramy i kroimy w słupki na frytki, cukinię kroimy w grube plasterki. Warzywa układamy w naczyniu żaroodpornym, polewamy odrobiną oliwy, doprawiamy solą i pieprzem i pieczemy przez 20 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni. Gdy warzywa się pieką, przygotowujemy kotlety: marchewkę mieszamy z kaszą jaglaną, dodajemy sezam, płatki migdałów, jajko mąkę i sos sojowy. Doprawiamy solą i pieprzem, mieszamy do połączenia składników i z gotowej masy formujemy kotlety. Smażymy je na rozgrzanym oleju przez chwilę z każdej strony. Cebulkę kroimy w talarki. Jeśli mamy już gotowe wszystkie składniki, łączymy je w burgera. Bułki przekrawamy na pół, smarujemy musztardą i górę posypujemy płatkami migdałów. Dodajemy plasterek upieczonej cukinii, krążek cebuli, kotlet i roszponkę. Podajemy z frytkami z batatów posypanymi sezamem. 

INTERIA.PL/materiały prasowe

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Dziś w Interii

Raporty specjalne

Rekomendacje