Genialny trik na czyszczenie kurek. Wystarczy kilka sekund
Zaczął się sezon na kurki, które na tle innych grzybów wyróżniają się nie tylko pięknym kolorem, ale i wyjątkowym smakiem. Zanim jednak zaczniemy je pałaszować, powinniśmy pamiętać o dokładnym oczyszczeniu kurek z nadmiaru piachu. Niestety w wielu przypadkach samo przepłukanie ich w wodzie nie wystarczy, ponieważ ziarenka piasku chowają się w blaszkach pod kapeluszem.

Dlaczego warto jeść kurki?
Kurka, a właściwie pieprznik jadalny, to jeden z najsmaczniejszych grzybów, które oferuje nam natura. Choć kurki w 90 proc. składają się z wody, to jednak są również źródłem witamin i minerałów. Znajdziemy w nich m.in.: witaminę B1, ryboflawinę, niacynę, witaminę B6, kwas foliowy, witaminę D, wapń, żelazo, magnez, fosfor, potas, sód, cynk, białka, węglowodany, tłuszcze, nasycone kwasy tłuszczowe, błonnik.
Ponadto kurki zawierają związki fenolowe, które charakteryzują się właściwościami przeciwutleniającymi, pomagającymi chronić organizm przed wolnymi rodnikami. Spożywając te grzyby, dostarczamy organizmowi beta-karoten, który następnie przekształcany jest w witaminę A.
Czytaj także: Ten borowik to marzenie grzybiarzy. Wymaga jednak odpowiedniej obróbki - inaczej może zaszkodzić
Jak szybko oczyścić kurki?
Choć kurki to bez wątpienia atrakcyjne grzyby w kontekście kulinarnym, to ich dokładne oczyszczanie z nadmiaru piasku dla wielu osób stanowi wyzwanie. Zbyt długie namaczanie grzybów w wodzie może sprawić, że zrobią się one gąbczaste, to z pewnością negatywnie wpłynie na ich konsystencję podczas obróbki termicznej.
W związku z tym jeden z najszybszych i najlepszych sposobów na oczyszczenie kurek polega na użyciu mąki. Grzyby należy przełożyć do naczynia i dokładnie oprószamy mąką, a następnie delikatnie przemieszać dłonią, odczekać kilka minut, przełożyć do sitka i opłukać pod bieżącą wodą. Mąka doskonale oblepia różnego rodzaju zanieczyszczenia znajdujące się na kurkach, dzięki czemu znikają one z grzyba podczas jego płukania.
Druga metoda na oczyszczenie grzybów również jest ekspresowa. Do miski przekładamy kurki, posypujemy je solą i zalewamy przegotowaną, gorącą wodą. Grzyby delikatnie mieszamy łyżką. Cały proces powtarzamy trzykrotnie.
Zobacz również: Grzybiarze donoszą: "Ale czad, takiej wielkiej czubajki kani to jak żyję jeszcze nie znalazłam"