Wegetariańskie barbecue: Soczyście warzywne burgery z buraka
W czasach, gdy budki z burgerami wyrastają jak grzyby po deszczu i na każdym kroku kuszą nas coraz bardziej wymyślne mięsne specjały, warto poszukać lżejszych, choć podobnych w smaku alternatyw. Ciekawą, zdrowszą i równie pożywną propozycją są burgery z buraka, które urzekną nie tylko pasjonatów niecodziennych odkryć kulinarnych, ale przede wszystkim miłośników kuchni wegetariańskiej. Zastępując krwiste mięso soczystymi burakami przygotujemy tradycyjny amerykański obiad w zupełnie nowej odsłonie. Wystarczy kilka najprostszych składników oraz kultowe dodatki, takie jak chrupiąca bułka, wyrazisty żółty ser, garść różnych gatunków sałat oraz ulubiony sos. Jarskie barbecue czas zacząć!

Składniki
- 150 g buraków
- 3 łyżki kaszki kuskus (zaparzonej)
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki kukurydzianej
- 2 ząbki czosnku
- sól, pieprz czarny i majeranek do smaku
- olej rzepakowy do smażenia
- 8 plasterków sera np. Aldamer MSM Mońki
- 4 bułki do burgerów
- 2 garście mixu sałat (roszponka, rukola itp.)
Sposób przygotowania
Buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać kuskus, jajko, mąkę kukurydzianą i rozdrobniony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety i usmażyć na średnio rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.
Bułki do burgerów przekroić na pół i zagrzać w piekarniku lub opiekaczu. Na połówki bułek położyć po plastrze sera, następnie gorącego buraczanego kotleta, ponownie ser i mix sałat. Przykryć drugą połówką bułki. Serwować z dowolnym sosem - pomidorowym, majonezowym, tatarskim lub chrzanowym.
Smacznego!