Wegetariańskie barbecue: Soczyście warzywne burgery z buraka

W czasach, gdy budki z burgerami wyrastają jak grzyby po deszczu i na każdym kroku kuszą nas coraz bardziej wymyślne mięsne specjały, warto poszukać lżejszych, choć podobnych w smaku alternatyw. Ciekawą, zdrowszą i równie pożywną propozycją są burgery z buraka, które urzekną nie tylko pasjonatów niecodziennych odkryć kulinarnych, ale przede wszystkim miłośników kuchni wegetariańskiej. Zastępując krwiste mięso soczystymi burakami przygotujemy tradycyjny amerykański obiad w zupełnie nowej odsłonie. Wystarczy kilka najprostszych składników oraz kultowe dodatki, takie jak chrupiąca bułka, wyrazisty żółty ser, garść różnych gatunków sałat oraz ulubiony sos. Jarskie barbecue czas zacząć!

Burger z buraka
Burger z burakamateriały prasowe

Sposób przygotowania

Buraki obrać i zetrzeć na tarce na grubym oczku. Dodać kuskus, jajko, mąkę kukurydzianą i rozdrobniony czosnek. Doprawić do smaku solą, pieprzem, majerankiem i dokładnie wymieszać. Uformować okrągłe kotlety i usmażyć na średnio rozgrzanym oleju na lekko złoty kolor.

Bułki do burgerów przekroić na pół i zagrzać w piekarniku lub opiekaczu. Na połówki bułek położyć po plastrze sera, następnie gorącego buraczanego kotleta, ponownie ser i mix sałat. Przykryć drugą połówką bułki. Serwować z dowolnym sosem - pomidorowym, majonezowym, tatarskim lub chrzanowym.

Smacznego!

Zmysłowe smaki: Wegetariańskie burgeryInteria.tv
materiały prasowe
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas