Wielkanocna nalewka bakaliowa - przepis
Po Wielkanocy w szafkach kuchennych często znajdziemy resztki bakalii, których używaliśmy do ciast. Nie zostawiajmy ich na następną okazję, ponieważ mogą zeschnąć i utracić smak. Możemy wykorzystać je do przygotowania bakaliówki, czyli nalewki na bazie suszonych owoców i orzechów. Bakaliówka świetnie wpływa na serce i poprawia nastrój. Jest bardzo prosta w przygotowaniu. Oto przepis.
Jakie składniki będą potrzebne?
* pięć litrów czystej wódki;
* sok z dwóch pomarańczy i trzech cytryn;
* po około 400 gramów rodzynek, orzechów włoskich, migdałów, suszonych śliwek, śliwek oraz daktyli;
* 200 gramów naturalnego miodu wielokwiatowego;
* szklanka gorącej wody;
* sześciolitrowy słój.
Sposób przygotowania nalewki
1. Owoce siekamy na małe kawałki i wrzucamy do słoja wraz z orzechami.
2. Następnie dolewamy wódkę, miód i sok z cytrusów.
3. Dodajemy szklankę gorącej wody i mieszamy całość delikatnie.
4. Zamykamy szczelnie słój i odstawiamy na dwa tygodnie.
Po upływie dwóch tygodni należy ostrożnie odtworzyć nalewkę i odcedzić ją przez sitko.
Właściwości nalewki z bakalii
Suszone owoce i orzechy mają wiele witamin i minerałów, dlatego nalewka bakaliowa jest nie tylko pyszna, ale i bardzo zdrowa. Pozytywnie wpływa na serce, układ krążenia i poprawia samopoczucie. Wystarczy wypić niewielki kieliszek nalewki raz dziennie.