Wielkanocna tarta z gruszką
Z masą kajmakową i orzechami.
Podstawą każdego mazurka jest idealne kruche ciasto. Jeśli jednak chcemy zaskoczyć naszych gości nic nie stoi na przeszkodzie by zmodyfikować nieco tradycyjny przepis i zamiast mazurka stworzyć pyszną, wielkanocną kajmakową tartę.
Składniki na ciasto:
- 150 g zimnego masła
- 250 g mąki pszennej przesianej przez sitko
- 1 szczypta soli
- 1 żółtko z dużego jajka
- 75 g cukru
Składniki na nadzienie
- 1 puszka Kajmaku tradycyjnego np. Bakalland
- 100 g orzechów laskowych np. Bakalland
- 50 g orzechów włoskich np. Bakalland
- 40 g płatków migdałowych np. Bakalland
- 4 gruszki
Przygotowanie:
1. Mąkę łączymy z solą oraz cukrem. Dodajemy zimne masło i dokładnie siekamy wszystko nożem. Dodajemy żółtko i ponownie siekamy. Ciasto szybko i sprawnie zagniatamy. Uformowaną, gładką kulkę zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki na około 45 minut.
2. Po tym czasie wałkujemy ciasto i przekładamy do formy na tartę. Nakłuwamy ciasto widelcem, kładziemy na nim papier do pieczenia i wsypujemy groch lub fasole. Wkładamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 190 stopi i pieczemy około 20 minut, po tym czasie zdejmujemy papier do pieczenia i podpiekamy jeszcze około 10 minut by ciasto nabrało złotej barwy. Odstawiamy do ostygnięcia.
3. Masę kajmakową mieszamy z posiekanymi orzechami laskowymi i włoskimi oraz migdałami. Na ciasto przekładamy masę z orzechami i następnie układamy obrane, pokrojone na pół i wydrążone gruszki.. Całość do dekoracji posypujemy posiekanymi orzechami. Przed podaniem schładzamy przez minimum godzinę w lodówce.