Jak długo można mrozić warzywa i grzyby? Po tym terminie staną się niejadalne

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Ile czasu warzywa mogą spędzić w zamrażarce?
Ile czasu warzywa mogą spędzić w zamrażarce?123RF/PICSEL

Jaka temperatura w zamrażarce? Podstawy przechowywania żywności

  • Pośpiech w kuchni nie jest dobrym doradcą. Nigdy nie wkładaj do zamrażarki ciepłych produktów. Nie tylko wpłynie to na mniej efektywne działanie urządzenia, ale może też doprowadzić do podwyższenia temperatury, częściowego rozmrożenia innych artykułów i namnażania się szkodliwych bakterii.
  • Przed mrożeniem warzyw, dokładnie je przejrzyj. Do długiego przechowywania nadają się tylko ładne egzemplarze — bez wgnieceń, przebarwień, a tym bardziej bez śladów psucia.
  • Pilnuj porządku. Używaj specjalnych pojemników i torebek przeznaczonych do mrożenia żywności. Owoce i warzywa staraj się umieszczać w innych komorach niż mięso i ryby.
  • Przygotowując domowe mrożonki, zawsze na opakowaniu umieść datę mrożenia. Będziesz mieć świadomość, do kiedy należy zużyć jedzenie.
  • Nigdy nie zamrażaj ponownie raz rozmrożonych produktów. Z tego powodu dobrze jest dzielić je na mniejsze porcje. Wyjmuj z urządzenia tylko taką ilość, jakiej w danym momencie potrzebujesz.
Sprytny sposób, jak zaoszczędzić miejsce w zamrażarceInteria DIYInteria DIY

Ile można trzymać warzywa w zamrażarce?

  • groszek,
  • fasola,
  • brukselka,
  • brokuł,
  • kalafior,
  • burak,
  • szpinak,
  • pasternak,
  • dynia.
Dobrze zorganizowana zamrażarka ułatwi przygotowanie codziennych posiłków
Dobrze zorganizowana zamrażarka ułatwi przygotowanie codziennych posiłków123RF/PICSEL

Jakie warzywa nie nadają się do mrożenia?

Zobacz również:

    Jak długo można przechowywać grzyby w zamrażarce?