Mało kto zna ten miód. Najlepszy na nerki, serce i odporność
Oprac.: Magdalena Kowalska
Miód nawłociowy nie bez przyczyny nazywany jest nektarem życia. Zazwyczaj pszczoły produkują go w okresie intensywnego tworzenia zapasów na zimę, dlatego pszczelarze jego większą część pozostawiają w ulu. Z tego względu miód nawłociowy może osiągać wysokie ceny. Mimo wszystko warto włączyć go do swojej diety choćby w niewielkich ilościach. Świetnie wpływa na narządy wewnętrzne, jest niezastąpiony w profilaktyce chorób układu moczowego i pomoże uchronić się przed jesiennymi infekcjami. Sprawdź, co zawiera miód nawłociowy, jakie ma właściwości i jak go stosować, by cieszyć się lepszym zdrowiem.
Spis treści:
Czym jest miód nawłociowy?
Pszczoły wytwarzają miód nawłociowy z nawłoci pospolitej, która potocznie nazywana jest też mimozą. Roślinę zalicza się do gatunków inwazyjnych (szybko się rozprzestrzenia i wypiera inne gatunki), jednak nie można zapomnieć, że jej kwiaty zawierają liczne substancje bioaktywne. To właśnie dlatego miód nawłociowy słynie z wielu właściwości prozdrowotnych. Oprócz tego cechuje się walorami smakowymi - jest słodki, ale zawiera wyczuwalne aromaty kwaskowe, a nawet lekką goryczkę. Ma jasnożółty kolor, a po krystalizacji przybiera lekko kremowy kolor i ma gęstszą konsystencję.
Właściwości miodu nawłociowego
Miód nawłociowy zawiera liczne witaminy, minerały, olejki eteryczne, kwasy organiczne i flawonoidy. Dzięki temu wykazuje silne właściwości antyoksydacyjne - usuwa z organizmu wolne rodniki odpowiedzialne za stany zapalne i starzenie się organizmu. Działa też rozkurczowo, bakteriobójczo i regenerująco. Wspiera oczyszczanie organizmu z toksyn.
Miód nawłociowy idealny na zakażenie dróg moczowych
Miód nawłociowy zasłynął jako najlepszy naturalny środek na zapalenie pęcherza. Działa moczopędnie i antyseptycznie. Poprawia też ukrwienie nerek i przyspiesza proces filtrowania w kłębuszkach nerkowych. Jest niezastąpiony w naturalnej profilaktyce kamicy nerkowej i wspomaga wydalanie bakterii z dróg moczowych.
Miód nawłociowy na wzmocnienie odporności
Miód z nawłoci warto stosować w okresie jesienno-zimowym. Badania potwierdzają, że wykazuje on silne właściwości antybiotyczne (przewyższa pod tym względem nawet słynący z tego miód manuka) i wspiera organizm w walce z drobnoustrojami. Może hamować nawet namnażanie się bakterii gronkowca złocistego.
Miód nawłociowy a choroby układu krążenia
Miód nawłociowy poprawia krążenie krwi (zwłaszcza w kończynach dolnych), wspiera pracę serca i zmniejsza ryzyko wystąpienia nadciśnienia tętniczego. Wzmacnia naczynia krwionośne i warto stosować go w profilaktyce tzw. pajączków na skórze.
Inne właściwości lecznicze miodu z nawłoci
Miód nawłociowy wspiera funkcjonowanie układu pokarmowego i trawiennego. Wzmacnia wydzielanie żółci i zmniejsza ryzyko mikrokrwawień z przewodu pokarmowego. Pomaga usuwać toksyny z organizmu, poprawia kondycję skóry i przyspiesza gojenie się ran. Wspomaga też prawidłowe działanie prostaty. Przyspiesza regenerację organizmu po większym wysiłku fizycznym i poprawia kondycję psychiczną.
Jak stosować miód nawłociowy?
Miód nawłociowy można dodawać do wystudzonej herbaty czy wody. Dla poprawy funkcji trawiennych poleca się spożywanie łyżeczki miodu po ciężkostrawnych posiłkach. Przy zakażeniach układu moczowego warto przyrządzić napar z pokrzywy i miodu. Łyżkę sproszkowanego korzenia wystarczy zalać gorącą wodą, a po ostudzeniu dodać łyżeczkę miodu z nawłoci.
Kto powinien unikać miodu nawłociowego?
Miód nawłociowy, jak każdy inny, jest produktem naturalnym, który może zawierać bakterie. Z tego względu nie jest polecany kobietom w ciąży oraz małym dzieciom do 2. roku życia.
Czytaj również: