Kulinarne wspomnienie beztroskich wakacji na wsi. Z tym przepisem zupa szczawiowa wyjdzie doskonała

Natalia Jabłońska

Natalia Jabłońska

Jak przygotować pyszną zupę szczawiową?
Jak przygotować pyszną zupę szczawiową?123RF/PICSEL

Dlaczego warto jeść szczaw?

Zupa szczawiowa - przepis

  • 500 g świeżego szczawiu lub 300 g szczawiu ze słoika,
  • 500 g surowych, wieprzowych żeberek,
  • 400 g surowych skrzydełek z kurczaka lub z indyka,
  • jedna marchewka,
  • korzeń pietruszki,
  • korzeń selera,
  • kawałek pora,
  • śmietana 18 proc. - cztery łyżki,
  • mąka pszenna - jedna łyżeczka,
  • liście laurowe - trzy sztuki,
  • ziele angielskie - trzy sztuki,
  • pieprz i sól,
  • ziemniaki,
  • jajka ugotowane na twardo,
  • szczypiorek.
Czy warto jeść szczaw?
Czy warto jeść szczaw?123RF/PICSEL
Za co Magdalena Różczka jest wdzięczna losowi?Interia.plINTERIA.PL