Wielkanocny żurek w chlebie

Chleb trzeba wcześniej podpiec w piekarniku, wówczas nie przesiąknie
Chleb trzeba wcześniej podpiec w piekarniku, wówczas nie przesiąknie123RF/PICSEL

Składniki

  • 600 g żeberek wieprzowych
  • 300 g białej kiełbasy
  • 100 g wędzonej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 500 g ziemniaków
  • 2-3 większe garście suszonych grzybów leśnych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5-6 chlebków do żurku
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • olej
  • 400 ml zakwasu na żur
  • nać pietruszki lub inna zielenina do posypania
"Ewa gotuje": Majonezy smakowePolsatPolsat
Oceń artykuł
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?