Wielkanocny żurek w chlebie
Naprawdę robi wrażenie! Jest prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu, ale żurek w chlebie nie tylko pięknie się prezentuje - smakuje równie dobrze, jak wygląda.
Składniki
- 600 g żeberek wieprzowych
- 300 g białej kiełbasy
- 100 g wędzonej kiełbasy
- 2 cebule
- 2 łyżeczki chrzanu
- 500 g ziemniaków
- 2-3 większe garście suszonych grzybów leśnych
- 4 jajka ugotowane na twardo
- 2-3 ząbki czosnku
- 5-6 chlebków do żurku
- sól, pieprz
- majeranek
- 1/2 szklanki śmietany
- 3-4 ziarenka ziela angielskiego
- 3 listki laurowe
- olej
- 400 ml zakwasu na żur
- nać pietruszki lub inna zielenina do posypania
Grzyby zalewamy taką ilością wody, by je przykryć. Odstawiamy, by się moczyły. Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy.
Żeberka umieszczamy w dużym garnku z zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewamy ok. 2 l wody, gotujemy, pod koniec gotowania doprawiamy. Gdy żeberka będą ugotowane, wyjmujemy je z wywaru, dodajemy grzyby.
W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie ziemniaki, gdy zmiękną, odcedzamy je i dodajemy do zupy. Kiełbasy kroimy w plasterki, cebule kroimy drobno, podsmażamy razem na oleju do zrumienienia. Dodajemy do zupy, wlewamy zakwas, doprawiamy całość chrzanem i majerankiem.
Z chlebków odcinamy wierzchy, wydrążamy środki. Pieczemy ok. 10-15 min. w temp. 180 stopni.
Ugotowane jajka obieramy, kroimy na pół, żur zabielamy, wlewamy do chlebków, dodajemy połówki jajek, posypujemy zieleniną.
Darmowy program – rozlicz PIT 2020
***Zobacz także