Wielkanocny żurek w chlebie

Naprawdę robi wrażenie! Jest prawdziwą ozdobą wielkanocnego stołu, ale żurek w chlebie nie tylko pięknie się prezentuje - smakuje równie dobrze, jak wygląda.

Chleb trzeba wcześniej podpiec w piekarniku, wówczas nie przesiąknie
Chleb trzeba wcześniej podpiec w piekarniku, wówczas nie przesiąknie123RF/PICSEL

Składniki

  • 600 g żeberek wieprzowych
  • 300 g białej kiełbasy
  • 100 g wędzonej kiełbasy
  • 2 cebule
  • 2 łyżeczki chrzanu
  • 500 g ziemniaków
  • 2-3 większe garście suszonych grzybów leśnych
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 5-6 chlebków do żurku
  • sól, pieprz
  • majeranek
  • 1/2 szklanki śmietany
  • 3-4 ziarenka ziela angielskiego
  • 3 listki laurowe
  • olej
  • 400 ml zakwasu na żur
  • nać pietruszki lub inna zielenina do posypania

Grzyby zalewamy taką ilością wody, by je przykryć. Odstawiamy, by się moczyły. Jajka gotujemy na twardo, odstawiamy.

Żeberka umieszczamy w dużym garnku z zielem angielskim i listkami laurowymi. Zalewamy ok. 2 l wody, gotujemy, pod koniec gotowania doprawiamy. Gdy żeberka będą ugotowane, wyjmujemy je z wywaru, dodajemy grzyby.

W osobnym garnku gotujemy w osolonej wodzie  ziemniaki, gdy zmiękną, odcedzamy je i dodajemy do zupy. Kiełbasy kroimy w plasterki, cebule kroimy drobno, podsmażamy razem na oleju do zrumienienia. Dodajemy do zupy, wlewamy zakwas, doprawiamy całość chrzanem i majerankiem.

Z chlebków odcinamy wierzchy, wydrążamy środki. Pieczemy ok. 10-15 min. w temp. 180 stopni.

Ugotowane jajka obieramy, kroimy na pół, żur zabielamy, wlewamy do chlebków, dodajemy połówki jajek, posypujemy zieleniną.

"Ewa gotuje": Majonezy smakowePolsat
INTERIA.PL
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas