Wieprzowina na kwaśno
Sycący i smaczny obiad

Składniki
- 4–5 ugotowanych ziemniaków
- 40 dag wieprzowiny, np. z szynki
- 4–5 korniszonów z zalewą
- 1 spora cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżka ostrej musztardy
- kilka gałązek świeżego majeranku lub 1–2 łyżeczki suszonego
- po szczypcie mielonego kminku i chili
- 1 łyżka sosu sojowego
- pieprz ziołowy
- olej do smażenia
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj 2-3 łyżki zalewy z korniszonów z musztardą, sosem sojowym, kminkiem, chili i ze sporą szczyptą pieprzu. Mięso umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę - to ważne, bo dzięki temu mięso szybko się usmaży. Zalej przygotowaną marynatą i wymieszaj. Cebulę i czosnek obierz i drobniutko posiekaj. 2. Na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodaj kawałeczki mięsa. Zwiększ ogień i obsmaż kilka minut, by mięso zrumieniło się z każdej strony. Podlej 2 łyżkami wody lub bulionu, zmniejsz ogień i podsmaż kolejne 10 minut. Dorzuć pokrojone na plasterki korniszony, a na końcu ćwiartki ziemniaków i listki majeranku. Wymieszaj. 3. Podgrzewaj 2-3 minuty, aż ziemniaki się zagrzeją. Podawaj prosto z patelni. Jeśli masz trochę więcej czasu, możesz mięso zamarynować na godzinę w 250 ml jasnego piwa. Po tym czasie zalej je przygotowaną marynatą z zalewy z korniszonów i postępuj według przepisu. Jako dodatek proponujemy ugotowaną, delikatną marchewkę z groszkiem.