Reklama

Wieprzowina na kwaśno

Sycący i smaczny obiad

Czas przyrządzenia: 30 min
Składniki dla: 4 porcji

Składniki

  • 4–5 ugotowanych ziemniaków
  • 40 dag wieprzowiny, np. z szynki
  • 4–5 korniszonów z zalewą
  • 1 spora cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • kilka gałązek świeżego majeranku lub 1–2 łyżeczki suszonego
  • po szczypcie mielonego kminku i chili
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • pieprz ziołowy
  • olej do smażenia

Sposób przygotowania

1. Wymieszaj 2-3 łyżki zalewy z korniszonów z musztardą, sosem sojowym, kminkiem, chili i ze sporą szczyptą pieprzu. Mięso umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę - to ważne, bo dzięki temu mięso szybko się usmaży. Zalej przygotowaną marynatą i wymieszaj. Cebulę i czosnek obierz i drobniutko posiekaj.  

2. Na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodaj kawałeczki mięsa. Zwiększ ogień i obsmaż kilka minut, by mięso zrumieniło się z każdej strony. Podlej 2 łyżkami wody lub bulionu, zmniejsz ogień i podsmaż kolejne 10 minut. Dorzuć pokrojone na plasterki korniszony, a na końcu ćwiartki ziemniaków i listki majeranku. Wymieszaj. 

3. Podgrzewaj 2-3 minuty, aż ziemniaki się zagrzeją. Podawaj prosto z patelni. Jeśli masz trochę więcej czasu, możesz mięso zamarynować na godzinę w 250 ml jasnego piwa. Po tym czasie zalej je przygotowaną marynatą z zalewy z korniszonów i postępuj według przepisu. Jako dodatek proponujemy ugotowaną, delikatną marchewkę z groszkiem.

Reklama

Tekst pochodzi z magazynu

Tina

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy