Wieprzowina na kwaśno
Sycący i smaczny obiad
Sposób przygotowania
1. Wymieszaj 2-3 łyżki zalewy z korniszonów z musztardą, sosem sojowym, kminkiem, chili i ze sporą szczyptą pieprzu. Mięso umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę - to ważne, bo dzięki temu mięso szybko się usmaży. Zalej przygotowaną marynatą i wymieszaj. Cebulę i czosnek obierz i drobniutko posiekaj.
2. Na głębokiej patelni rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć cebulę z czosnkiem. Gdy cebula się zeszkli, dodaj kawałeczki mięsa. Zwiększ ogień i obsmaż kilka minut, by mięso zrumieniło się z każdej strony. Podlej 2 łyżkami wody lub bulionu, zmniejsz ogień i podsmaż kolejne 10 minut. Dorzuć pokrojone na plasterki korniszony, a na końcu ćwiartki ziemniaków i listki majeranku. Wymieszaj.
3. Podgrzewaj 2-3 minuty, aż ziemniaki się zagrzeją. Podawaj prosto z patelni. Jeśli masz trochę więcej czasu, możesz mięso zamarynować na godzinę w 250 ml jasnego piwa. Po tym czasie zalej je przygotowaną marynatą z zalewy z korniszonów i postępuj według przepisu. Jako dodatek proponujemy ugotowaną, delikatną marchewkę z groszkiem.