Wigilijne dania w kremowym wydaniu - klasyka w nowej wersji
Święta zbliżają się wielkimi krokami, a wraz z nimi powrót dobrze znanych wigilijnych smaków. A gdyby tak w tym roku poeksperymentować i klasyki przygotować w nowym wydaniu? Pierogów nie może zabraknąć - chociaż my proponujemy mały twist, który sprawi, że będą jeszcze delikatniejsze. Kolejne potrawy? To już niespodzianka! Przedstawiamy menu, w którym klasyki zostają zastąpione odrobiną luzu i świeżości. Nie robimy kulinarnego przewrotu, a jedynie delikatnie odświeżamy to, co lubimy najbardziej. Od pierogów z aksamitnym nadzieniem, przez zapiekane małże, aż po mini-ciasteczka i gładkie kremy - wszystko w wersji, która otula, ale nie przytłacza.

Pierogi z serkiem topionym - klasyka w aksamitnym wydaniu
W naszej propozycji na pierogi ruskie jest nie tylko twaróg, ale także serek topiony. W połączeniu z ubitymi ziemniakami farsz staje się idealnie kremowy - dosłownie rozpływa się w ustach.
Czas przygotowania: ok. 60 minut
Liczba porcji: 4
Składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- ok. 250 ml gorącej wody
- 3 łyżki oleju
- szczypta soli
Składniki na farsz:
- 300 g ugotowanych ziemniaków
- 300 g sera białego chudego zmielonego
- 35 g serka topionego Złoty Ementaler Sertop
- 1 cebula
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz do smaku
Przygotowanie:
Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy olej i sól. Wlewamy stopniowo gorącą wodę i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Przykrywamy miskę i odstawiamy na 15 minut.
Cebulę drobno siekamy i podsmażamy na maśle, aż się zezłoci. Ugotowane ziemniaki ubijamy tłuczkiem, przeciskamy przez praskę lub mielimy. Następnie mieszamy z serkiem topionym, zmielonym twarogiem oraz podsmażoną cebulką. Doprawiamy solą i pieprzem.
Ciasto wałkujemy cienko, wykrawamy krążki, nakładamy farsz i dokładnie zlepiamy. Wrzucamy pierogi na osolony wrzątek i gotujemy 2-3 minuty od momentu wypłynięcia.
Przed podaniem pierogi można podsmażyć.
Zapiekanka z małżami w kremowym sosie borowikowym

W tym roku Wigilia nie musi wyglądać tak, jak zawsze. Zamiast karpia i kapusty z grzybami proponujemy odważniejszy, ale wciąż świąteczny twist - delikatne małże zapiekane w aksamitnym grzybowym sosie. Dodatek sera topionego Sertop sprawi, że całość nabierze kremowej konsystencji i elegancji.
Czas przygotowania: ok. 45 minut
Liczba porcji: 4
Składniki:
- 600-800 g małży (oczyszczonych)
- 200 g pieczarek
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki masła
- 150 g sera topionego Sertop z borowikami
- 200 ml śmietanki 30%
- 150 ml mleka
- 2 łyżki bułki tartej
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Pieczarki kroimy w plasterki, szalotki i czosnek drobno siekamy. Wszystko to podsmażamy na maśle, aż grzyby zmiękną i odparują wodę. Dorzucone małże podgrzewamy krótko z pieczarkami, żeby połączyć smaki.
W rondelku podgrzewamy mleko i śmietankę, dodajemy ser topiony i mieszamy do uzyskania gładkiej, jednolitej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
Sos mieszamy z zawartością patelni - delikatnie, żeby nie uszkodzić małży. Całość przekładamy do naczynia żaroodpornego, posypujemy bułką tartą i zapiekamy 30 minut w temperaturze 180°C.
Miniciasteczka świąteczne z serem, jabłkiem i żurawiną

Jeśli marzy nam się Wigilia, która choć trochę zaskoczy gości, te małe, francuskie ciasteczka będą strzałem w dziesiątkę. Chrupiące, lekkie i gotowe w kilka chwil łączą słodycz jabłka, kwaskową żurawinę i wyrazisty ser Cheddar Sertop w zaskakujący smak. Idealne, gdy chcemy odejść od ciężkich, klasycznych wypieków.
Czas przygotowania: 25-30 minut
Liczba porcji: 12-16 miniciasteczek
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- 100 g sera topionego Cheddar Sertop
- 1 jabłko (cienkie plasterki)
- 1 garść orzechów włoskich
- 1 garść rodzynek
- żurawina lub konfitura żurawinowa
- opcjonalnie: cukier puder
Przygotowanie:
Ciasto rozwijamy i wykrawamy krążki. Na każdym z nich układamy kawałek sera Cheddar Sertop, plasterek jabłka, kilka orzechów i rodzynek. Dodajemy odrobinę żurawiny lub konfitury. Ciasteczka pieczemy 15-20 minut w 180°C, aż się zezłocą. Można oprószyć je cukrem pudrem, aby nabrały bardziej świątecznego charakteru.
Krem z selera, jabłka i ciecierzycy z serem topionym

A gdyby tak zamiast tradycyjnego barszczu z uszkami podać coś nieoczywistego? Krem z selera, jabłka i ciecierzycy to propozycja dla tych, którzy chcą, by tegoroczna Wigilia była nieco lżejsza, a przy tym nowoczesna. Ser topiony Ementaler Sertop nada zupie aksamitności, którą przełamiemy chrupiącą grzanką.
Czas przygotowania: ok. 30 minut
Liczba porcji: 4-6
Składniki:
- 1 seler korzeniowy (500-600 g)
- 1 jabłko + dodatkowe plasterki do dekoracji
- 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (lub 1 mała puszka)
- 150 g sera topionego Ementaler Sertop
- 2 łyżki masła
- 1 garść orzechów włoskich
- sól i pieprz
Przygotowanie:
Seler i jabłko obieramy, kroimy i gotujemy z ciecierzycą do miękkości. Odcedzamy, dodajemy ser topiony i blendujemy całość na gładki krem. Doprawiamy. Masło podgrzewamy z posiekanymi orzechami, aż uwolnią aromat. Krem polewamy masłem z orzechami, dekorujemy plasterkami jabłka i podajemy z chrupiącym pieczywem.
Materiał promocyjny








