Seniorzy powinni jeść codziennie. Kości będą jak stal, a serce jak dzwon
Twaróg jest uniwersalny w polskiej kuchni, ponieważ jest niezbędny, aby przygotować dania, którymi możemy się poszczycić na całym świecie. Dowód? Przecież bez niego nie powstaną ani pierogi ruskie, ani nasz sernik. Twaróg można wykorzystać na wiele sposobów, a nigdy się nim nie rozczarujemy. Niewiele osób wie, że przynajmniej jedna grupa Polaków powinna mieć go obowiązkowo w menu. Przyjrzyjmy się zatem, co takiego nam oferuje twaróg i dlaczego warto go jeść.

Spis treści:
- Co daje jedzenie twarogu?
- Nabiał na kości i stawy
- Na co pomaga twaróg?
- Jaki twaróg wybrać?
Co daje jedzenie twarogu?
Twaróg to jeden z najpowszechniejszych nabiałów, jaki w Polsce możemy kupić. Powstaje on z w bardzo łatwy sposób: mleko się zakwasza i od powstałych skrzepów, oddziela się serwatkę. To sprawia, że otrzymujemy prosty, ale równocześnie odżywczy produkt, który jest po prostu cenny w diecie. Dlaczego? Ponieważ zazwyczaj jest łatwostrawny i dostarcza cenne związki. Dlatego trzeba powiedzieć na wstępie - twaróg jest idealny dla seniorów i powinni obowiązkowo włączyć do codziennej diety.
Nabiał na kości i stawy

Wiemy już, że twaróg jest zdrowy, więc trzeba sprawdzić, co w sobie zawiera. Przede wszystkim to bogate źródło białka, które jest bardzo cenne dla organizmu. Dlaczego? To ważny budulec kości, mięśni i tkanek, a także katalizator ważnych procesów zachodzących w układach i surowiec energetyczny dla organizmu. Co więcej, białko jest także cenne, aby budować silną i prawidłową odporność, co jest kluczowe nie tylko dla seniorów.
Kolejny ważny składnik? Chodzi o obecność wapnia w twarogu. Jest ważny w prawidłowej mineralizacji kości i stawów, a także może zapobiegać rozwojowi osteoporozy, która jest niebezpieczna dla seniorów, ponieważ drastycznie większa ryzyko urazów i złamań.
Na co pomaga twaróg?
Wiemy już, że twaróg zawiera dwa kluczowe dla naszego organizmu związki, ale to nie koniec tego, co można w nim znaleźć. To także źródło witamin: D (wspiera odporność), z grupy B (działają całościowo na organizm), K (wpływa na krzepliwość krwi oraz mineralizację kości) oraz E (zwana "witaminą młodości").
Ponadto w twarogu skryte są inne minerały, takie jak: magnez (niezbędny dla połączeń nerwowych i sprawnej pracy mózgu), potas (pomocny dla serca), żelazo (zapobiega anemii) oraz cynk (wspiera odporność oraz wygląd cery).

Jaki twaróg wybrać?
Twaróg można kupować w różnych wersjach i opcjach smakowych, ale biorąc pod uwagę kwestię dietetyczną, lepiej sięgać po wyrób klasyczny. Nawet i zawężając kryteria mamy do wyboru:
- twaróg chudy,
- twaróg półtłusty,
- twaróg tłusty.
Czym się różnią? Jak sama nazwa wskazuje, chodzi o zawartość tłuszczu, co podbija jego kaloryczność. Nie tylko ta kwestia jest istotna w kontekście żywienia: im twaróg chudszy, tym jest bardziej lekkostrawny, co jest cenne dla seniorów.
Wielu producentów oferuje także twaróg wędzony, który doskonale nadaje się do potraw wytrawnych oraz różnego rodzaju sałatek, choć niektórzy lubią dodawać go do kanapek.
Pamiętajmy, że twaróg jest nietrwałym produktem, podobnie jak inne rodzaje nabiału, więc nie możemy przechowywać go w lodówce w nieskończoność. Po otwarciu najlepiej, aby był zjedzony od razu, ale może być przechowywany w warunkach chłodniczych przez kilka (dwa/trzy) dni.
Czy twaróg można mrozić? Oczywiście, ale wtedy zmienia się jego struktura i staje się bardziej ziarnisty. Po rozmrożeniu takiego sera trzeba go wykorzystać w całości: można przygotować z niego przepyszne ciasto: np. klasyczny sernik albo wykorzystać jako farsz do naleśników.
Jeśli marzysz o lekkim, sprawnym ciele i większej energii na co dzień, nie czekaj na poniedziałek. Sprawdź na kobieta.interia.pl, jak krok po kroku wprowadzić zdrowe nawyki i znaleźć aktywność, która naprawdę cię wciągnie.














