Wiosenna jajecznica z pokrzywą i szczypiorkiem

Nie ma bardziej popularnego dania niż jajecznica. Ale można ją nieco odmienić, dodając np. pokrzywy i szczypiorku. Zielona jajecznica zachęci każdego niejadka, a w dodatku, jest nie tylko smaczna, ale i zdrowa.

Wiosenna jajecznica
Wiosenna jajecznica123RF/PICSEL

Do przyrządzenia jajecznicy z zielenina potrzebujemy: wrzątek, garść pokrzywy, garść szczypiorku, łyżeczkę masła, szczyptę czarnego pieprzu, ząbek czosnku, kilka listków świeżej bazylii, gałązkę rozmarynu, garść świeżego oregano, dwa listki mięty, sól, pomidor, kilka listków świeżego estragonu, gałązkę świeżego tymianku, 2 listki świeżej szałwii, jajka (2 na osobę).

Na patelni sparzyć garść pokrzywy w niewielkiej ilości wrzątku. Lekko przestudzona pokrzywę posiekać i wyłożyć ponownie na patelnię. Dodać masło, szczyptę pieprzu, drobno posiekany czosnek, bazylię, szczypior, rozmaryn, oregano, listki mięty, sól, obrany ze skórki pokrojony pomidor, listki estragonu, świeży tymianek, listki szałwii, jajka. Mieszać do chwili, kiedy zetną się jajka.

Przepis pochodzi z książki Anny Czelej "Wiosna w kuchni Pięciu Przemian".

PAP life
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas