Reklama

Reklama

Wiosna na talerzu – przepis na wegetariańską sałatkę

Z nadejściem wiosny nabieramy ochoty na lekkie i pożywne dania, dlatego dobrym pomysłem na posiłek jest prosta w wykonaniu sałatka z plastrami wegetariańskimi. Taka propozycja sprawdzi się jako drugie śniadanie lub lunch do pracy, a dzięki dodatkowi w postaci makaronu, nasyci i doda energii na dłuższy czas. Wypróbuj nasz przepis na sałatkę z plastrami wegetariańskimi.

Składniki

  • 160 g makaronu kokardki
  • Pół czerwonej cebuli
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 125 g mozzarelli (waga po odcieku)
  • 50 g plastrów wegetariańskich np. VeggieDay z papryką
  • 3 łyżki oliwek
  • Dressing: 3 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, mały ząbek czosnku, 1 łyżeczka suszonego oregano, sól, pieprz
  • Listki bazylii do dekoracji

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy al dente. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Cebulkę siekamy w piórka. Pomidory kroimy na pół. Mozzarellę odcedzamy z zalewy. Plastry wegetariańskie VeggieDay kroimy w mniejsze kawałki.

Reklama

W małym słoiku umieszczamy oliwę, sok z cytryny, posiekany czosnek i oregano. Zakręcamy i potrząsamy słoikiem do powstania sosu. Doprawiamy go solą i pieprzem.

Składniki sałatki umieszczamy w misce, polewamy dressingiem i mieszamy. Dekorujemy listkami bazylii. 


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje